Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Νέα 48ωρη απεργία τη Δευτέρα

Με νέα 48ωρη απεργία από τη Δευτέρα αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο ΕΜ Πολυτεχνείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας πήραν απόφαση για 48ωρη κατάληψη του ιδρύματος. Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία από τη Δευτέρα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Να μη γίνει καμία απόλυση. Να αποσυρθεί η ΚΥΑ για τις διαθεσιμότητες. Να μη συρθούν στα πειθαρχικά οι 267 εργαζόμενοι που δεν αυτοαπογράφηκαν.

Χτες, δόθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, νέα παραγγελία για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή την απόφαση συνέχισης της απεργίας του μόνιμου διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η παραγγελία δόθηκε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για τη διερεύνηση παραβίασης διάταξης δικαστικής απόφασης.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας καλούσε χτες μεμονωμένα, σε διάλογο, τους πρυτάνεις των πληττόμενων πανεπιστημίων. Χτες συναντήθηκε με τους πρυτάνεις του ΕΜΠ Σ. Σιμόπουλο, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κ. Γάτσιο και του Πανεπιστημίου Πατρών Γ. Παναγιωτάκη, ενώ για σήμερα έχει προγραμματίσει διαδοχικές συναντήσεις με τους πρυτάνεις του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνη και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τ. Αλμπάνη. Την Τετάρτη με τους πρυτάνεις του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλο και του Πανεπιστημίου Κρήτης Ε. Στεφάνου.

Με δήλωσή του ο πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων Γ. Μυλόπουλος, υπογραμμίζει ότι «το θέμα της διαθεσιμότητας δεν έχει κλείσει και δεν εξαντλείται στις μεμονωμένες συναντήσεις που ζητεί ο υπουργός από τους πρυτάνεις των 8 πανεπιστημίων, με τη συγκεκριμένη μάλιστα περιορισμένη ατζέντα, που έχει ως μοναδικό θέμα την παροχή τεχνικής βοήθειας, όσον αφορά τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων μετά τη διαθεσιμότητα. Οι ξεχωριστές συναντήσεις πρυτάνεων με τον υπουργό, με τη συγκεκριμένη και περιορισμένη θεματολογία, με κανένα τρόπο δε συνιστούν διάλογο», και σημειώνει την εκκρεμότητα του αιτήματος της Συνόδου των Πρυτάνεων «για διάλογο με την κυβέρνηση σχετικά με το μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει στερείται νομιμοποίησης (...)».

Κατά τη διάρκεια των χτεσινών συναντήσεων με τους τρεις πρυτάνεις ο υπουργός επικεντρώθηκε στην αναδιάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών, επανέλαβε το αποπροσανατολιστικό επιχείρημα ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα μπουν σε κινητικότητα. Συγκεκριμένα στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Πάτρας δήλωσε ότι από τους περίπου 110 εργαζόμενους που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα οι 78 θα μπουν σε κινητικότητα και δεσμεύτηκε για τη φύλαξη των 2.700 στρεμμάτων που έχει το πανεπιστήμιο Πάτρας (υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος της φύλαξης των 8 πανεπιστημίων καταργείται) ότι θα υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πατήσουν την μπανανόφλουδα της κινητικότητας, καθώς όπως και η διαθεσιμότητα μπορούν μαζί με το πειθαρχικό δίκαιο να αποτελέσουν βασικά εργαλεία διαρκούς χειραγώγησης και εκφοβισμού των εργαζομένων στο Δημόσιο, με στόχο την υποταγή στην κυρίαρχη πολιτική.

Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου με ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει τις θέσεις της για αδυναμία λειτουργίας του Ιδρύματος με την εφαρμογή της διαθεσιμότητας και σημειώνει ότι «αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες».

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής που θα απευθυνθεί στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ενώ τα μέλη της Συγκλήτου εμμένουν στην απόφασή τους να θέσουν στη διάθεση του πρύτανη τις παραιτήσεις τους, παρά την άρνησή του να τις αποδεχθεί.

Απόφαση στήριξης του αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων πήρε στη γενική του συνέλευση και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών (Υποψηφίων Διδακτόρων) του ΕΜΠ, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με τις απολύσεις, η κυβέρνηση στοχεύει στην κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, τη γενίκευση της κινητικότητας και βάζει ένα ακόμα «λιθαράκι» στο νέο επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, όπως έχει διαμορφωθεί από τις Συνόδους της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ