Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιδραστική «πολιτιστική» ατζέντα

Προθυμότατη στην προώθηση και εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής του κεφαλαίου στον Πολιτισμό εμφανίστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στις Βρυξέλλες παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ στους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. «Πρόθεση της ελληνικής προεδρίας είναι να συμβάλει καθοριστικά στο να υπάρξει, επιτέλους, μια Κοινή Ευρωπαϊκή Στρατηγική και στο χώρο του Πολιτισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος.

Η «ατζέντα» των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας περιλαμβάνει το σύνολο των προτεραιοτήτων των μονοπωλίων της «πολιτιστικής βιομηχανίας» για πλήρη εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αυτό σημαίνει η προτεραιότητα για την «αξιοποίηση του Πολιτισμού ως πολύτιμου εργαλείου για την τουριστική και γενικότερα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη» αλλά και η «διαμόρφωση μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τον Πολιτισμό, που θα λαμβάνει υπόψη της την πρόοδο των νέων τεχνολογιών και τις δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή εποχή σε συνδυασμό, όμως, και με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που δημιουργούνται». Μάλιστα, συμφωνήθηκε με τη Γαλλία η συνδιοργάνωση ενός «φόρουμ» για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική στο Παρίσι, στις αρχές της άνοιξης του 2014.

Ακόμη μία προτεραιότητα είναι η «αξιοποίηση του Πολιτισμού, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διπλωματίας, ως ισχυρού βραχίονα για την άσκηση πολιτικής στις διεθνείς σχέσεις», δηλαδή, η χρήση του πολιτιστικού τομέα ως «εργαλείου» προώθησης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο «συμφωνήθηκε να προωθηθεί ο πολιτιστικός διάλογος με χώρες όπως η Κίνα αλλά και με κράτη και λαούς της Λατινικής Αμερικής».

Για την επίτευξη όλων των παραπάνω δρομολογήθηκε η διοργάνωση δύο διεθνών συναντήσεων στην Αθήνα. Η πρώτη έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Financing Creativity» («χρηματοδοτική δημιουργικότητα»), προβλέπεται ότι θα γίνει το Φλεβάρη και θα έχει ως αντικείμενο «να αναδείξει θέματα σχετικά με την αυξανόμενη σπουδαιότητα του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, εξετάζοντας τις καινοτόμες πηγές χρηματοδότησης και τις στρατηγικές για την πολιτιστική επιχειρηματικότητα». Θυμίζουμε ότι το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τον Πολιτισμό «Δημιουργική Ευρώπη» στοχεύει και στη μετατροπή του δημιουργού σε «επιχειρηματία» ώστε να ψάχνει αγωνιωδώς χρηματοδότηση από παντού, μεταξύ άλλων και από τις τράπεζες. Διότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει και «μηχανισμό» εγγύησης προς τις τράπεζες για να μετατρέψει τους δημιουργούς και σε πελάτες τους.

Η δεύτερη συνάντηση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το Μάρτη «και έχει ως σκοπό να δώσει έμφαση στην ανάγκη διαμόρφωσης και προώθησης μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για τα θέματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ