Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Με επίκεντρο Ενέργεια, κοιτάσματα, ιδιωτικοποιήσεις

Συνεχίζονται οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με αυτήν των ΗΠΑ για την παράδοση του ενεργειακού πλούτου της χώρας σε ξένα και ντόπια μονοπώλια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα David Pearce, με κύριο θέμα συζήτησης τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας.

Οπως έγινε επισήμως γνωστό, «αναφέρθηκαν σε θέματα κοινού ενεργειακού ενδιαφέροντος, όπως ο σχεδιασμός των έργων διασύνδεσης και ενεργειακών υποδομών, οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας, καθώς και οι δυνατότητες της χώρας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Μόλις δύο βδομάδες πριν, ο Αμερικανός πρέσβης είχε φροντίσει να συναντηθεί και με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, εστιάζοντας στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης προς «αξιοποίηση» των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και την υλοποίηση έργων μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως ο αγωγός TAP και ο «East Med Pipeline» που θα διέλθουν από την Ελλάδα και θα συνδέσουν τις ευρωπαϊκές αγορές με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κασπία και Ανατολική Μεσόγειο, αντίστοιχα.

Οι ΗΠΑ επιχαίρουν για τον αγωγό TAP (διακινεί αζέρικο αέριο από την Κασπία) και τον στηρίζουν επειδή δυσκολεύει την ανταγωνίστριά τους Ρωσία στην κούρσα για προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, μέσω του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου». Ο δε «East Med Pipeline» εμφανίζεται ως ελληνικό σχέδιο, σε συνεργασία με Κυπρίους και Ισραηλινούς, για μεταφορά στην Ευρώπη φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όποτε και αν εξορυχθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ