Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκτακτη γενική συνέλευση των ηθοποιών

Κάλεσμα της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών

Στην Εκτακτη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 20/12, στις 12 το μεσημέρι, στο θέατρο «Βρετάνια» (Πανεπιστημίου 7), με θέμα τη Συλλογική Σύμβαση του ΣΕΗ στο ελεύθερο θέατρο, καλεί όλους τους ηθοποιούς, η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών (ΔΕΗ).

Τις προηγούμενες μέρες, διέρρευσε μια επιστολή - σύσταση από την ΕΜΚΕΘΙ (Ενωση Μη Κερδοσκοπικών Εταιρικών Θιάσων) προς τα μέλη της, σύμφωνα με την οποία η ΕΜΚΕΘΙ καλεί τους θιάσους να προσλαμβάνουν ωρομισθίως τους ηθοποιούς βάσει της λογικής της ΕΓΣΣΕ, κατά την οποία επιτρέπεται -όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ: «Η ωρομίσθια εργασία με την σύμπραξη σ' αυτό διαχρονικά της ξεπουλημένης ΓΣΣΕ! Κατά συνέπεια, ένας θιασάρχης ή εργοδότης "συνάδελφος" θα μπορεί να πληρώνει για μια παράσταση διάρκειας 1 ώρας το τιμητικό ποσόν των περίπου 6 ευρώ!!! Βεβαίως, δε θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να μην αναγνωρίσουμε τη μεγαλοψυχία των συντακτών, καθώς στην αμέσως επόμενη παράγραφο προχωρούν από μόνοι τους και χωρίς καμία οργανωμένη συνδικαλιστική αντίσταση, σε "γενναία αύξηση" που αγγίζει το 50% και εκτινάσσει το ποσόν στα 11 ευρώ!»

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Είναι δεδομένο ότι οι Αστικές Μη Κερδοσκοπικές αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις συγκαλυμμένη επιχειρηματικότητα που επιλέγεται για φορολογικούς λόγους. Δεν εννοούμε τις μικρές ομάδες που όλοι παίρνουν ισάξια ποσοστά, ως ισότιμοι εταίροι της ίδιας εταιρείας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι και αρκετά μεγάλες θεατρικές επιχειρήσεις έχουν τη μορφή των ΑΜΚΕ. Συνεργάζονται με τη διοίκηση του ΣΕΗ έχοντας και άτομα που συμμετέχουν στο ΔΣ του σωματείου και ψηφίζουν στις Γενικές μας Συνελεύσεις. Εδώ ζούμε το παράδοξο μέλη της εργοδοτικής ένωσης να είναι και μέλη του εργασιακού σωματείου. Ενας μάλιστα απ' αυτούς είναι μέλος του ΔΣ εκλεγμένος με την παράταξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ (Κίνηση Ηθοποιών). Η διοίκηση του ΣΕΗ έχει τεράστιες ευθύνες».

Οταν έγινε γνωστή η επιστολή της ΕΜΚΕΘΙ, αμέσως μπήκε στην ημερήσια διάταξη για ΔΣ στο ΣΕΗ. Παρά τις έντονες πιέσεις των συμβούλων της ΔΕΗ για το επείγον του ζητήματος, με το πρόσχημα πως έπρεπε να φύγουν γιατί είχαν κάτι δουλειές, δε συζητήθηκε!

Και καταλήγει η ανακοίνωση, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα: «Συνάδελφοι εμείς ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε τα μικρά θέατρα ως αντιπάλους. Γνωρίζουμε ότι δέχονται μεγάλη επίθεση απ' το κράτος και τους μηχανισμούς του προς όφελος των ιδρυμάτων και των μεγάλων θεατρικών επιχειρήσεων. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί τους και να διαμορφώσουμε από κοινού αιτήματα για την προστασία τους (φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις κ.λπ.). Να δώσουμε μαζί αγώνα για να υπερασπιστούμε την επιβίωσή τους. Τούς καλούμε σε συμμαχία απέναντι στον κοινό μας αντίπαλο, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια του χώρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ