Σάββατο 5 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Εικαστικά
Εκτός των τειχών

Εργο του Γ. Ψυχοπαίδη
Εργο του Γ. Ψυχοπαίδη
Εγκαινιάζεται στις 8 Μάη (8.30μμ) στην αίθουσα τέχνης «Τερρακόττα» (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), έκθεση έργων του Γιάννη Ψυχοπαίδη με τίτλο: «Πρόσωπα». Η έκθεση αυτή είναι μια πρόταση για μια πινακοθήκη φανταστικών πορτρέτων. Αποτελείται από μια ενότητα έργων με κεντρικό θέμα το ανθρώπινο πρόσωπο. Εργα διαφορετικών τεχνικών - σχέδια, μεικτές ύλες, φιλμ, κατασκευές, λάδια, ξυλογραφίες - έχουν συγκεντρωθεί από το 1996 μέχρι σήμερα με άξονα τη ζωγραφική ύλη που κάθε φορά πλάθει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο.

Οπως σημειώνει ο καλλιτέχνης «Τα πρόσωπα γίνονται τοπίο. Τα θραύσματα της ιστορικής και κοινωνικής ζωής εισχωρούν στο ατομικό πεδίο και του προσδίδουν χαρακτήρα, τις χαρακιές δηλαδή και τα σημάδια των διαφορετικών ψυχισμών του κάθε ανθρώπου. Μια απλή τυχαία κηλίδα μπορεί να αποτελέσει το ζωγραφικό έναυσμα για την πλαστική - εικαστική περιπέτεια που καταλήγει σε ανθρώπινη μορφή. Το πλάσιμο του προσώπου μοιάζει σαν μια εξερεύνηση για χαμένα ίχνη, μια αρχαιολογική έρευνα με αυθαίρετη ποιητική σκαπάνη». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2/6.

  • Στο «Γαλλικό Ινστιτούτο» Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2) φιλοξενούνται έργα ζωγραφικής της Ειρήνης Καραγιαννοπούλου. Τα έργα που σχηματίζονται οφείλουν την ύπαρξή τους σε σκηνές που προέρχονται από την ιστορία της τέχνης και την καθημερινή ζωή. Οι ιστορίες που αφηγείται περνούν από το χθες στο σήμερα, μέσα από ταχυδακτυλουργικά τρυκ. Η δημιουργός μεταστρέφει τη ζωγραφική όταν αποδίδει τον εαυτό της, άλλοτε ως Ολυμπία του Μανέ, άλλοτε ως τη νεαρή κοπέλα με τα μαργαριτάρια του Βερμέερ ή ως γυναίκα της Ταϊτής του Γκογκέν, δημιουργώντας ιδιότυπες αυτοπροσωπογραφίες.
  • Από τις 25 Μάη έως τις 8 Ιούλη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, Θεσσαλονίκη), παρουσιάζονται έργα του Μιχάλη Κατζουράκη. Θα εκτεθούν αντιπροσωπευτικά έργα από όλους τους θεματικούς τομείς με τους οποίους ασχολήθηκε ο καλλιτέχνης, καθώς και η καινούρια του δουλιά. Την επιμέλεια της έκθεσης και τους καταλόγους έχει αναλάβει η Εφη Στρούζα.
  • Στην αίθουσα τέχνης «ΖΗΤΑ - ΜΙ» (Πρ. Κορομηλά 1, Θεσσαλονίκη), εγκαινιάζεται στις 8 Μάη έκθεση έργων ζωγραφικής της Βασιλικής Σιώτη. Πρόκειται για την πρώτη ατομική της έκθεση, για την οποία η Θάλεια Στεφανίδου σημειώνει: «Η Β. Σιώτη με θεματικό επισκέπτη στη ζωγραφική της τη Λάρα Κροφτ, εκτελεί ένα σημειολογικό κύκλο γυναικείων εμμονών και προσώπων αποδοχής τους, διαμορφώνοντας ένα εικαστικό λεξιλόγιο, για το δυναμικό "φάντασμα" της νεανικής γυναικείας ενεργητικότητας. Οι ζωγραφικές της εικόνες υμνούν υπονομεύοντας και υπονομεύουν υμνώντας την ψηφιακή εποχή».
  • «Ασκήσεις και παιχνίδια» ονομάζεται η έκθεση έργων του Βίκτορα Κοέν, που φιλοξενείται έως τις 25 Μάη στην αίθουσα τέχνης «Παρατηρητής» (Π.Π. Γερμανού 25, Θεσσαλονίκη). Η εκτιθέμενη ενότητα συγκροτείται από 24 φωτο-γκραβούρες που αποτυπώνουν μωρά και παιδιά σε εφιαλτικές καταστάσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ