Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ενταση μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ

Το σοβαρότερο ναυτικό «επεισόδιο» μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ στη Νότια κινεζική Θάλασσα θεωρούν αναλυτές το περιστατικό που σημειώθηκε μεταξύ ενός κινεζικού κι ενός αμερικανικού πολεμικού πλοίου στις 5 Δεκέμβρη.

Κάθε πλευρά προχωρά σε δική της ερμηνεία για το συμβάν. Το μεν κινεζικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε ότι το κινεζικό πλοίο έκανε κανονικά την περιπολία του όταν τα δύο πλοία «συναντήθηκαν». Η δε αμερικανική πλευρά ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι το αμερικανικό πλοίο υποχρεώθηκε σε «ενέργεια διαφυγής» προκειμένου ν' αποφύγει τη σύγκρουση.

Χτες, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνουίνγκ, κάλεσε τις ΗΠΑ να είναι πιο προσεκτικές στις πράξεις και τις δηλώσεις τους. Αφορμή ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι (στη διάρκειά της περιοδείας του στην Ασία) ότι οι ΗΠΑ θα μιλούν όταν η Κίνα προχωρά σε μονομερείς ενέργειες που ενισχύουν τις πιθανότητες για σύγκρουση.

Μετά τη διεύρυνση της ζώνης αεράμυνας της Κίνας στη Νότια Θάλασσα (περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου) τα περιστατικά έντασης στην περιοχή αυξάνονται, καθώς η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Ιαπωνίας, αλλά και άλλων ασιατικών χωρών, όπως οι Φιλιππίνες, η Νότια Κορέα κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ