Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις οι μαθητές των ΕΠΑΛ

Μεγάλη συμμετοχή στη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας

Το δικαίωμά τους σε σχολεία με εκπαιδευτικούς, υποδομές, που θα δίνει εφόδια και δεν θα τους στέλνει να δουλέψουν «δούλοι για 9 ευρώ» διεκδίκησαν χτες με μία ιδιαίτερα μαχητική κινητοποίηση μαθητές από ΕΠΑΛ. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού ΕΠΑΛ Αττικής, συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Παιδείας και το έφεραν μπροστά στις ευθύνες του για την κατάσταση που βιώνουν από την αρχή της χρονιάς στα σχολεία τους.

«Μόρφωση - Υγεία, όχι ανεργία. Αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «Μόρφωση ζητάμε δικαιωματικά, δημόσια σχολεία και όχι ιδιωτικά», «Κάτω τα χέρια από τα σχολεία», «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», «Το δίκιο κατακτιέται με αγώνες» είναι μερικά από τα συνθήματα που αποτύπωσαν στα πανό τους και φώναξαν οι μαθητές. Ετσι απαντούν στην πολιτική που έστειλε στη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και άφησε ξεκρέμαστους τους μαθητές, στις καταργήσεις «ολιγομελών» τμημάτων που για πολλούς μαθητές θα σημάνει και διακοπή της φοίτησής τους, στο μέλλον της εκμετάλλευσης με πρώτη στάση τη «μαθητεία» και τα άλλα πολύμορφα προβλήματα με τα οποία έχει φέρει αντιμέτωπους τους μαθητές των ΕΠΑΛ αυτή η πολιτική. Προβλήματα που ήρθε να προσθέσει η «μεταρρύθμιση», που ξεκίνησε το Σεπτέμβρη για την οικοδόμηση του νέου σχολείου της αγοράς, στις ήδη μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές παιδιά λαϊκών οικογενειών. Πολλοί είναι εργαζόμενοι, πληρώνουν για τις μετακινήσεις τους καθώς διανύουν αποστάσεις για να βρουν την ειδικότητα που επιθυμούν, υπάρχει ανάγκη για σίτιση, έχουν βρεθεί πολλές φορές στις διεκδικήσεις τους αντιμέτωποι με την ποινικοποίηση των αγώνων και τον αυταρχισμό.


Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση απηύθυναν μαθητές από το 4ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου, 3ο Εσπ. ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας, 1ο Εσπ. ΕΠΑΛ Ταύρου, 1ο Εσπ. ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1ο και 2ο Εσπ. ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 1ο ΕΠΑΛ Ιλίου, 4ο ΕΠΑΛ Αγ. Ελευθερίου, 6ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων, 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών, 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 1ο ΕΠΑΛ Κορωπίου, 1ο ΕΠΑΛ Μπραχαμίου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης, 1η ΕΠΑΣ Σιβιτανιδείου. Συμμετείχαν μαθητές από τα ΕΠΑΛ Ελληνικού, Ταύρου, ΙΕΚ και ΣΕΚ Σιβιτανιδείου, πρωινό και εσπερινό ΕΠΑΛ Κορωπίου, Αιγάλεω, 1ο Περιστερίου, 3ο Περιστερίου, Κορυδαλλού, Δραπετσώνας, ΣΚΥΠ, Περάματος, ΕΠΑΛ Αμαρουσίου κ.α. Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΑΣΓΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, της ΟΛΜΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής Εκπαιδευτικών ΔΕ σε Διαθεσιμότητα.

Αντιπροσωπεία των μαθητών και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής συναντήθηκε με το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Β. Βασιλόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία, δήλωσε αναρμοδιότητα για τα ζητήματα μεταφοράς και σίτισης των μαθητών και είπε ότι από το Γενάρη τα κενά θα καλυφθούν με αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ και εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με μαθητές και γονείς, στο αίτημα που του διατύπωσαν να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός, τους κάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ να μην τους απασχολεί το πώς θα καλυφθούν τα κενά...

Οι μαθητές δήλωναν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και προγραμματίζουν διαμαρτυρία στο υπουργείο Μεταφορών για το ζήτημα της μετακίνησής τους και συναυλία από σχολεία του Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ