Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Παιχνίδι εντυπώσεων με τις τιμές των εισιτηρίων

Παιχνίδι εντυπώσεων για τον αποπροσανατολισμό επιβατών και ναυτεργατών στήνουν εφοπλιστές και κυβέρνηση, με αφορμή την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής δύο ναυτιλιακών εταιρειών, που απαιτούσαν να ακυρωθούν ως «παράνομες και αντίθετες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία» οι αποφάσεις του υπουργού Ναυτιλίας, με τις οποίες καθορίζονται το πλαφόν στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων της οικονομικής θέσης και τα ωράρια των δρομολογίων.

Το ΣτΕ στο σκεπτικό του επικαλείται το «δημόσιο συμφέρον» και σημειώνει για τον καθορισμό των ναύλων ότι μπορεί να προσδιορίζονται από τον υπουργό Ναυτιλίας χωρίς να δημιουργούνται διακρίσεις μεταξύ των πλοιοκτητών. Επιπλέον, έκρινε ότι οι αποφάσεις του υπουργού είναι σύμφωνες με τις «συνταγματικές αρχές» της αναλογικότητας και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η απόφαση του ΣτΕ αξιοποιείται από την κυβέρνηση και ορισμένα Μέσα για να εμφανιστούν ο υπουργός και το δικαστήριο ως υπερασπιστές του «δημοσίου συμφέροντος», απέναντι στα συμφέροντα των εφοπλιστών. Κι αυτό όταν ο ίδιος ο υπουργός καθορίζει κάθε φορά το πλαφόν (ανώτατη τιμή) ανάλογα με τα συμφέροντα των εφοπλιστών, με τελευταία την αύξηση κατά 0,8% μόλις τον περασμένο Ιούλη (23/7), την τρίτη που έγινε σε διάστημα ενός χρόνου.

Μετά την αύξηση αυτή, το εισιτήριο - για παράδειγμα - από Πειραιά για Ικαρία καθορίστηκε από τα 29 στα 33 ευρώ. Ενώ τώρα, χωρίς υπουργική απόφαση, η πλοιοκτήτρια εταιρεία προχώρησε σε νέα αύξηση, με αποτέλεσμα το εισιτήριο της οικονομικής θέσης για Ικαρία να κοστίζει, αυτή τη στιγμή, μέσα στη χειμερινή περίοδο, 36 ευρώ! Πρόκειται για αύξηση, μέσα σε περίπου 7 μήνες, κατά 24,13%! Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία για τη Σάμο, όπου το εισιτήριο της οικονομικής θέσης από 35 ευρώ εκτινάχτηκε στα 39, για τη Σύρο και πάει λέγοντας.

Η πρόκληση δεν σταματάει εδώ, καθώς το υπουργείο Ναυτιλίας ικανοποίησε μία ακόμα βασική αξίωση των εφοπλιστών και κατάργησε από 1η Νοέμβρη την έκπτωση κατά 50% στην τιμή των εισιτηρίων για τους συνταξιούχους ναυτεργάτες και τις συζύγους τους! Μάλιστα, καταγγέλλουν συνταξιούχοι ναυτεργάτες, όσοι είχαν κάνει κράτηση εισιτηρίων πριν την κατάργηση της έκπτωσης, όταν πήγαν μετά την 1η Νοέμβρη να παραλάβουν το εισιτήριό τους, τους ανάγκαζαν από το πρακτορείο να πληρώσουν τη διαφορά!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ