Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟ-ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Η συλλογή αποδείξεων για την εφορία

Υποχρεωτικό θα παραμείνει και για το 2014 το μέτρο της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων λιανικής από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ ταυτόχρονα διογκώνεται και το χαράτσι για τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσά.

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή:

-- Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι υποχρεώνονται να μαζέψουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους (από 25% σήμερα). Ως βάση υπολογισμού θα παίρνεται το μεγαλύτερο ποσό ανάμεσα στο πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα που θα προσδιοριστεί γι' αυτούς με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες» ή τα «τεκμήρια διαβίωσης».

Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του 10% του εισοδήματος, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%, δηλαδή με το συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας, έναντι 10% που ίσχυε στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος. Για παράδειγμα σε οικογενειακό εισόδημα ύψους 25.000 ευρώ, θα πρέπει να προσκομιστούν αποδείξεις αξίας 2.500 ευρώ. Για την περίπτωση που λείπουν 1.000 ευρώ, το χαράτσι (10%) φτάνει στα 100 ευρώ.

-- Ολοι οι άλλοι φορολογούμενοι (αυτοπασχολούμενοι, αγρότες κ.ά.), όπως και φέτος, δεν υποχρεώνονται στην προσκόμιση αποδείξεων.

-- Υπό διαμόρφωση είναι η Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα καθορίζονται οι κατηγορίες των δαπανών που θα αναγνωρίζονται από την εφορία.

Στις αλλαγές που επέρχονται από το νέο έτος στη νομοθεσία για το ποινολόγιο της εφορίας και τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου συγκαταλέγονται και τα παρακάτω:

  • Αυξημένα θα είναι από τη 1η Γενάρη 2014 τα πρόστιμα για τους επαγγελματίες που εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις λιανικής. Για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται, έστω και αμελητέας αξίας, θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ εάν ο παραβάτης τηρεί βιβλίο εσόδων-εξόδων ή 2.500 ευρώ εάν τηρεί βιβλία διπλογραφικά (πρώην γ' κατηγορίας). Το ύψος του συνολικού προστίμου θα μπορεί να φθάσει σε εξοντωτικά ύψη καθώς το ποσό των 1.000 ή 2.500 ευρώ θα πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των μη εκδοθεισών αποδείξεων ή των μη εκδοθέντων τιμολογίων!
  • Η εφορία θα μπορεί να αρνηθεί την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους ΟΤΑ. Με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι το αποδεικτικό ενημερότητας επιτρέπεται να χορηγείται με ισχύ μέχρι 2 μήνες και μόνο εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει καμία οφειλή προς το Δημόσιο, είτε ληξιπρόθεσμη είτε μη ληξιπρόθεσμη! Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος που ζητά το αποδεικτικό χρωστά κάποιο ποσό φόρου για το οποίο η προθεσμία καταβολής δεν έχει λήξει, η αρμόδια φορολογική αρχή επιτρέπεται να του το χορηγήσει αλλά με πολύ περιορισμένη χρονική ισχύ, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον 1 μήνα!
  • Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα μπορεί να επιβάλει προληπτικές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, εισοδημάτων και καταθέσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς επίσης και να συμψηφίζει επιστροφές φόρων με οφειλές των δικαιούχων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους και άλλους φορείς του Δημοσίου.
  • Κάθε επαγγελματίας και επιχείρηση υποχρεώνεται να υποβάλλει κάθε μήνα ηλεκτρονικά συγκεντρωτικές καταστάσεις για τα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εξέδωσε.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ