Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ
Συνεχίζει να πνίγει το λαό που παγώνει

Η εξέταση «νέων κινήτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης» ήταν επισήμως το αντικείμενο της κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, καθώς και της διοίκησης της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν «συγκεκριμένες παρεμβάσεις». Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τα «κίνητρα» αφορούν στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους έξαρσης της αιθαλομίχλης και ότι σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια, γύρω από τις «εκπτώσεις» στα τιμολόγια χαμηλής και μέσης κατανάλωσης, το «κόστος» των οποίων λέγεται ότι θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται ενδεχομένως και σήμερα Τρίτη. Σε ό,τι και αν καταλήξουν, ουσιαστικά είναι «μέτρα ευχές» που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στο «κόκκινο» ξανά η δυτική Θεσσαλονίκη

Το πρόβλημα της αιθαλομίχλης απασχόλησε και τη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, στη διάρκεια της οποίας ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης ενημέρωσε ότι οι μετρήσεις δείχνουν αυξημένα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων στη δυτική Θεσσαλονίκη, και ειδικότερα σε Αμπελόκηπους, Κορδελιό, Δενδροπόταμο, Εύοσμο. Ενδεικτικές είναι οι μετρήσεις στο σταθμό της οδού Λαγκαδά το Σαββατοκύριακο: Το βράδυ του Σαββάτου καταγράφηκε τιμή 212 mg/m3, ενώ η μέση ημερήσια τιμή της Κυριακής ήταν στα 124 mg/m3. Aναφέρθηκε επίσης ότι το 80% των κατοικιών στο κέντρο και ανατολικά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους, ενώ στα δυτικά το ποσοστό είναι αντίστροφο.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρθηκαν στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και υιοθετεί και η διοίκηση της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι αντί να λύνει το πρόβλημα, επιδιώκει να περιορίσει τις συνέπειές του, νομιμοποιεί ουσιαστικά τη βλάβη που προκαλείται στην υγεία του λαού από την αιθαλομίχλη.

Επισήμαναν ότι με τα μέτρα αυτά ορίζεται υπερβολικά υψηλό όριο συγκέντρωσης μικροσωματιδίων για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Δεν συνυπολογίζεται η επίπτωση άλλων ειδών ρύπων, που προκύπτουν κατά την καύση των στερεών καυσίμων σε ξυλόσομπες, σε ανοιχτά και σε ενεργειακά τζάκια, καθώς διατηρούνται τα υπάρχοντα όρια γι' αυτά.

Ξακαθάρισαν ότι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο άμεσης απόδοσης και ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών είναι η κατάργηση, εδώ και τώρα, των αντιλαϊκών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, η δραστική μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, με έγγραφό του προς το ΥΠΕΚΑ και τα συναρμόδια υπουργεία ζητά συγκεκριμένα κίνητρα για τη χρήση φυσικού αερίου στην πόλη, όπως την επιδότηση της εγκατάστασης φυσικού αερίου στις κατοικίες, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων (η εγκατάσταση κοστίζει περίπου 2.000 - 3.000 ευρώ για κάθε σπίτι), τη διατήρηση της δωρεάν σύνδεσης στο δίκτυο φυσικού αερίου και την επιδότηση του τιμολογίου του φυσικού αερίου για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά (π.χ. όσα περιλαμβάνονται στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ). Αυτή η τοποθέτηση δείχνει ενέργειες ενίσχυσης του φυσικού αερίου στην αγορά, κατ' επέκταση και των επιχειρηματικών ομίλων στο συγκεκριμένο ενεργειακό μέσο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ