Τετάρτη 1 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μη επανδρωμένα για ... πολλαπλές χρήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη δημιουργία πεδίων δοκιμών μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (UAV) σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ, με πρόσχημα τη χρήση τους σε εμπορικές και γεωργικές δραστηριότητες αλλά με ανοιχτή την δυνατότητα από το αστικό κράτος να αξιοποιηθεί αυτή η τεχνολογία για την παρακολούθηση και την καταστολή, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από εκπροσώπους της Ομοσπονδιακής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) και τα πεδία δοκιμών επιλέχθηκαν να δημιουργηθούν κυρίως κοντά σε ερευνητικά ιδρύματα πανεπιστημίων και πολιτειακών υπουργείων Εμπορίου σε περιοχές της Αλάσκα, Νεβάδα, Νέας Υόρκης, Βόρειας Ντακότα, Τέξας και Βιρτζίνια.

Ως το τέλος του 2015 οι αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και οικονομικούς φορείς, σχεδιάζεται πως θα έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο επιχειρησιακών κανονισμών για τη χρήση των UAV στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ από εμπορικές επιχειρήσεις (με πρόσφατο παράδειγμα το σχέδιο της Αμαζον να ξεκινήσει τα επόμενα χρόνια τις αποστολές δεμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και αγροτικές εργασίες (π.χ. αεροψεκασμός χωραφιών με φυτοφάρμακα κ.λπ.), με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράλληλης, ευρύτερης χρήσης τους και από τις ομοσπονδιακές αρχές και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αλλωστε τον περασμένο Ιούνη (20/6) ο επικεφαλής του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ είχε παραδεχθεί δημοσίως, καταθέτοντας σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, πως οι ομοσπονδιακές αρχές δίωξης εγκλήματος έχουν ήδη ξεκινήσει τη χρήση τους «επιλεκτικά και σε ορισμένες δύσκολες περιπτώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ