Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΛΙΣΙΚΑ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΛΙΣΙΚΑ
φωτό 1

Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η μητέρα, γιαγιά μας ΚΟΛΙΣΙΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ. Γεννήθηκε στα 1931 στο χωριό Βροντισμένη Ιωαννίνων από αγροτική οικογένεια. Το 1947 κατατάχθηκε στον ΔΣΕ. Το 1949 μαζί με πολλούς από τους αγωνιστές έφτασε στην Τασκένδη πολιτικός πρόσφυγας. Μετά από 26 χρόνια, το 1975, επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα. Μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν μέλος του ΚΚΕ, έμεινε πιστή στα ιδανικά του σοσιαλισμού που γνώρισε από κοντά.

Στη μνήμη της, για τη γιορτή της, προσφέρουμε 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ανω Πατησίων, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Η κόρη της Τάνια Κολισίκα

ο εγγονός Σέργιος Κολισίκας

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αγωνιστή του ΚΚΕ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΤΑΞΑ - ΜΑΡΙΑΤΟΥ, που πέθανε ξαφνικά στις 7.1.2010, προσφέρουμε 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Κέντρου.

Ο γιος Ανδρέας

η σύζυγος Καίτη

***

φωτο 1

Στη μνήμη του αγαπητού μας ΚΩΣΤΑ ΠΕΝΤΕΔΕΚΑ που «έφυγε» από κοντά μας, 24 Δεκέμβρη 2013. Ο Κώστας Πεντεδέκας ήταν κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Για την αγωνιστική του δράση καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και για 14 χρόνια υπήρξε πολιτικός κρατούμενος σε διάφορες φυλακές (Λαμίας, Μακρονήσου, Βούρλων, Κεφαλληνίας, Θήβας, Αβέρωφ, Αμφισσας). Αποφυλακίστηκε το Δεκέμβρη του 1963 με περιοριστικούς όρους. Σε όλη του τη διαδρομή στη ζωή και τον αγώνα, υπήρξε παράδειγμα για τον ουμανισμό και αλτρουισμό του. Τον διέκρινε η αναπτυγμένη αλληλεγγύη του προς τους συναγωνιστές του. Ταυτόχρονα, ξεχώριζε για τη μετριοφροσύνη, την αγωνιστική συμμετοχή και το πνεύμα δικαίου σ' όλες τις εκδηλώσεις του αγώνα. Στα τελευταία χρόνια, θέλοντας να καταγράψει τη ζωή και δράση ηρωικών μορφών όπως ο καπετάν Διαμαντής, ο Σωτήρης Τσιτσιπής, ο Τάκης Παπαϊωάννου και άλλοι, αναδείχτηκε και σε εξαίρετο συγγραφέα, εκδίδοντας δέκα βιβλία με δικά του μέσα. Αγνός, ανιδιοτελής, τίμιος, λαϊκός αγωνιστής, πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, πέρασε μέσα από φωτιά και σίδηρο και έμεινε όρθιος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΟΒ της ΚΝΕ της Νομικής Αθηνών.

Θεμιστοκλής Φασούλας, Αλίκη Φασούλα, Αλκηστη Φασούλα, Δανάη Φασούλα

***

φωτό 1

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΣΙΑΡΗ του Νικολάου αγωνιζόταν για το κοινωνικό σύνολο, στήριζε την πολιτική του ΚΚΕ. «Εφυγε» πρόωρα από τη ζωή στις 27.12.09. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Μεγάλωσε και τελείωσε το Λύκειο στην Ελευσίνα με άριστα. Σπούδασε στο ΑΠΘ και πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με ειδικότητα στην Αρχαιολογία. Γνώστης της Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας. Εργάστηκε σε πεδία ανασκαφής της Πέλλας το 1986, στο Καραμπουρνάκι Θεσ/νίκης και σε ανασκαφή αρχοντικού στα Γιαννιτσά το 1997. Στην Ξηρολίμνη Αιανής στην Κοζάνη, στο πλαίσιο των ανασκαφικών έργων του προγράμματος Εγνατία Οδός, το 1998. Ανέλαβε υπεύθυνη ανασκαφών και εκσκαφικών εργασιών, στο πλαίσιο κατασκευής της Μαραθώνιας διαδρομής του Τμήματος από Παλλήνη έως Ν. Μάκρη, από το Νοέμβρη του 2003.

Στη μνήμη της, ο θείος της Αχιλλέας προσφέρει στο ΚΚΕ 20 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μαραθώνα.

***

Στη μνήμη των σ/φων ΕΒΕ από την Πάτρα: ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΓΥΡΑΤΟΥ, ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΟΝΑΚΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΟΛΙΑΣΤΟΥ, ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ, ΓΙΩΡΓΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΗΤΣΟΥ ΚΟΥΒΕΛΙΩΤΗ, ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΤΡΑ, ΓΙΩΡΓΗ ΖΟΥΛΑ και ΓΙΩΡΓΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ (Ράφτη από το Λάππα).

Επίσης, των σ/φων: ΦΩΤΗ ΦΛΕΒΟΤΟΜΟΥ, ΜΠΑΜΠΗ ΦΩΤΙΑΔΗ (Μπαμπίκου), ΜΠΑΜΠΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΛΑΔΗ (παλιών μελών της ΝΕ Ηλείας), του σ/φου ΓΙΩΡΓΗ ΤΣΙΚΛΗΡΟΠΟΥΛΟΥ (παλιό Γραμματέα της ΝΕ Ηλείας). Ακόμα των σ/φων, από τη Βουπρασία, ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ή Δρακιά που συνελήφθη από τη δικτατορία του Μεταξά, φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία όπου πέθανε το 1939 και θάφτηκε στο παρεκκλήσι των φυλακών. Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ που πιάστηκε με προδοσία, αποκεφαλίστηκε και περιέφεραν το κεφάλι του στα χωριά της περιοχής, ΝΙΚΟΛΑ ΣΤΕΡΓΙΩΠΟΥΛΟΥ (οι τρεις αυτοί σ/φοι ήταν ο πρώτος πυρήνας του ΚΚΕ τη δεκαετία του 1920 στην περιοχή). Των ΒΑΣΙΛΗ ΓΡΑΨΑ που πιάστηκε, επίσης με προδοσία, από συνεργάτη των Γερμανών και εκτελέστηκε στη Βάρδα, του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΑΡΕΛΟΥ, που εκτελέστηκε σε μπλόκο των Γερμανών στη Βάρδα, των: ΗΡΑΚΛΗ ΒΕΤΣΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ, ΜΙΜΗ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑ (από Βάρδα), ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΚΑΛΗ, ΜΗΤΣΟΥ ΤΣΕΠΕΛΙΚΑ (από Νεάπολη), ΠΑΝΟΥ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ (από Ν. Μανωλάδα), ΜΗΤΣΟΥ ΚΟΡΜΠΑΚΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΒΟΥ, (από Π. Μανωλάδα) και ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (Καπετάν Ντελής) αγνοουμένου από τον εμφύλιο, ο Μανόλης Ανδρέου προσφέρει ως ελάχιστο φόρο τιμής το ποσό των 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Λεχαινών του Κόμματος.


Βασιλική Μισιάρη
Βασιλική Μισιάρη

ΠΕΝΤΕΔΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΕΝΤΕΔΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ