Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζητούν περαιτέρω μείωση δικαιωμάτων

Στην περαιτέρω διευκόλυνση της αγοραίας διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων στοχεύει η ενσωμάτωση στο εθνικό Δίκαιο δύο οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2011/77/ΕΕ, 2012/28/ΕΕ) με τη μορφή νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού, στις 29 Οκτώβρη 2013. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσκληση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, και του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας για διάλογο μεταξύ δικαιούχων και χρηστών. Μετά τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση άρχισαν χτες οι εργασίες, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση παρά τα μεγάλα λόγια του υπουργού περί δημιουργίας μιας «νέας ισορροπίας» («πρέπει να προβούμε σε νομοθετικές διορθώσεις εκεί που χρειάζεται. Για να ενισχύσουμε την προστασία των δημιουργών που περνούν πολύ δύσκολες μέρες, αλλά και να μειώσουμε τα βάρη χιλιάδων επαγγελματιών, καταστηματαρχών, ξενοδόχων κ.λπ., που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα σε μια τόσο δύσκολη καθημερινότητα»...) η ουσία είναι ότι ζητείται συναίνεση από χρήστες και δικαιούχους.

Στο ίδιο κλίμα υπουργός και πρόεδρος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), οργανισμός που δημιουργήθηκε ακριβώς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δημιουργών και όχι των χρηστών. Ετσι σε «διάλογο με νηφαλιότητα» κάλεσε τους ενδιαφερομένους και ο πρόεδρος του ΟΠΙ, Μιχαήλ Μαργαρίτης, καθώς και σε «κοινά βήματα για τη σύγκλιση των απόψεων λαμβάνοντας υπόψιν τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, που οδηγεί δημιουργούς και χρήστες σε αδυναμία». Ενώ η διευθύντρια του ΟΠΙ και πρόεδρος των εργασιών της επιτροπής, Ειρήνη Σταματούδη, διαβεβαίωσε ότι «θα ακουστούν όλες οι απόψεις πριν καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα».

Η ατζέντα που αποφασίστηκε προς συζήτηση ήταν τα αιτήματα των χρηστών για περαιτέρω μείωση των δικαιωμάτων των δημιουργών και ερμηνευτών, χωρίς ωστόσο να δεσμεύονται ότι η μείωση θα ανταποκρίνεται και στην είσπραξη. Κι αυτό γιατί ενώ έχουν γίνει ήδη μειώσεις και έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τους χρήστες, οι εισπράξεις είναι ελάχιστες, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Για παράδειγμα, ενώ στα ξενοδοχεία έχει γίνει έκπτωση 80%, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος 60%, στα μεγάλα εμπορικά 30% και 70% στα μικρά, οι χρήστες ζητούν κι άλλη έκπτωση. Οι μεν ξενοδόχοι ανταποκρίθηκαν στο 20%, τα ραδιόφωνα στο 7%, ενώ τα καταστήματα ούτε στο 10%, ενώ οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας ανταποκρίνονται μεν αλλά με μεγάλη καθυστέρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ