Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Οξύτατοι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί

Για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων που διατηρούν αποκλειστικά δικαιώματα προμήθειας φυσικού αερίου στη χώρα μας, αλλά και των βιομηχανιών που επιθυμούν μείωση του ενεργειακού τους κόστους, διαπραγματεύεται το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της ΔΕΠΑ - υπό τις κυβερνητικές κατευθύνσεις - για τη μείωση της τιμής προμήθειας αερίου από τη ρωσική «Gazprom». Σύμφωνα με όσα διαρρέονται τις τελευταίες μέρες, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των διοικήσεων των δύο εταιρειών ώστε να δοθεί οριστική λύση σε μία διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα όσα επισήμως έχουν ανακοινωθεί, η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη μείωση της τιμής προμήθειας στα επίπεδα των τιμών της Δυτικής Ευρώπης, δηλαδή από τα 460 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα που είναι σήμερα, στα 380 δολάρια. Παράλληλα επιδιώκεται επίτευξη συμφωνίας και αναφορικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου που υποχρεούται βάσει της αρχικής σύμβασης να προμηθεύεται ετησίως η χώρα μας - με δεδομένη τη μείωση της κατανάλωσης - ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η αναδρομική ισχύς της νέας συμφωνίας, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί την έναρξή της από την 1η Ιούνη του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση εξελίσσεται εν μέσω παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου σε όσες ευρωενωσιακές χώρες προμηθεύει η «Gazprom», ανάμεσά τους και η Ελλάδα, αλλά και του μπλοκαρίσματος των διμερών συμφωνιών της «Gazprom» με 7 ευρωπαϊκές χώρες για την ανάπτυξη του αγωγού «South Stream», καθώς η κοινοτική νομοθεσία διαχωρίζει την ιδιοκτησία των ενεργειακών δικτύων από τον πάροχο ενεργειακών αγαθών μέσω αυτών των δικτύων. Παράλληλα, υπό το ίδιο σκεπτικό η ΕΕ έχει παρέμβει κατά το πρόσφατο παρελθόν και στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ζητώντας γενικότερες αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Αποτέλεσμα αυτής της στάσης ήταν να κηρυχθούν «άγονοι» οι διαγωνισμοί για τις τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Στερεά Ελλάδα - Εύβοια, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Κεντρική Μακεδονία, καθώς οι εταιρείες που εμφανίζονταν ως υποψήφιες τελικά δεν κατέθεσαν προτάσεις, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν τρεις επιχειρήσεις παροχής αερίου, στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, στις οποίες έχει παραχωρηθεί αποκλειστικό δικαίωμα προμήθειας μέχρι το 2029 για την Αττική και το 2031 για τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Στη μετοχική τους σύνθεση συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο μέσω της ΔΕΠΑ με 51%, με το υπόλοιπο 49% να ανήκει στην ιταλική πολυεθνική «Eni» και τη βρετανο-ολλανδική «Shell», οι οποίες φέρονται έτοιμες να διεκδικήσουν υψηλότατες αποζημιώσεις σε περίπτωση αλλαγής των συμβατικών όρων εκμετάλλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ