Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΝ - ΣΓΟΥΡΟΥ
Στην "επιχειρηματικότητα" ποσά του ΕΣΠΑ

Το γεγονός ότι στην Αττική υπάρχει μεγάλος πλούτος πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων και πως θα έπρεπε να επιταχυνθεί η μεταφορά αυτών των ικανοτήτων και των γνώσεων προς την επιχειρηματικότητα τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, κατά τη συνάντηση που είχε χθες, με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό.

Οπως είπε σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020, είναι ανάγκη να χρηματοδοτηθούν πρώτα οι έρευνες και οι καινοτομίες και μετά οι υποδομές. Τόνισε μάλιστα πως υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα Προγράμματα, καθώς η στρατηγική στόχευση των Προγραμμάτων θα είναι το βασικό κριτήριο για τη χρηματοδότηση.

Από την άλλη, ο Περιφερειάρχης Αττικής είπε πως «σήμερα βάζουμε τις βάσεις για το χτίσιμο του νέου Προγράμματος, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Πολιτεία και με τους φορείς της κοινωνίας. Η έμφαση θα δοθεί στην καινοτομία, την έρευνα και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε στις νέες απαιτήσεις του "Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης" και να εκμεταλλευτούμε τις νέες δυνατότητες. Αντίπαλος όλων μας είναι η ανεργία, ο πυρήνας δηλαδή και η ουσία της κοινωνικής συνοχής».

Οπως ανέφερε, από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης προβλέπονται για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής συνολικά 1,4 δισ. ευρώ που συμπεριλαμβάνουν και τους πόρους από το Ταμείο Συνοχής και θα κατανεμηθούν μεταξύ άλλων για υποδομές σε στερεά και υγρά απόβλητα, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για στήριξη της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την έρευνα και την καινοτομία, για άυλες κοινωνικές δράσεις κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, για κοινωνικές υποδομές, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και για υποδομές εκπαίδευσης.

Προχθές, υπήρξε συνάντηση του Προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Δημήτρη Λακασά με τον Επίτροπο της ΕΕ, κατά την οποία ο πρώτος ζήτησε διασφάλιση της τραπεζικής χρηματοδότησης και εφαρμογή μίας ειδικής πολιτικής για τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις στον τομέα της χρηματοδότησης. Σημείωσε ότι σήμερα το επιτόκιο για τα επιχειρηματικά δάνεια μίας εταιρείας κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ στη χώρα μας είναι πάνω από 8% τη στιγμή που στη Γερμανία είναι 2%, και στη Γαλλία περίπου 2,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ