Κυριακή 19 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Συγκρατημένη αισιοδοξία με προειδοποιήσεις για κινδύνους

Κλίμα «αισιοδοξίας» φαίνεται πως επιχειρεί να μεταδώσει η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς στην έκθεση προβλέψεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2014, που δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη, σημειώνει ότι αναμένεται ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης τόσο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες όσο και στις χώρες υψηλού εισοδήματος, πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Την ίδια όμως στιγμή εφιστά την προσοχή καθώς όπως αναφέρει μπορεί η «επιτάχυνση» που σημειώνουν οι ανεπτυγμένες χώρες καθώς και η συνέχιση των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας να ενισχύουν ανάλογα την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν, καθιστώντας τις όποιες θετικές προβλέψεις «επισφαλείς».

Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, βασική εστία ανησυχίας αποτελεί η αύξηση των επιτοκίων και η «ρευστότητα» που επικρατεί στις ροές κεφαλαίων εξαιτίας της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να άρει σταδιακά το πρόγραμμα μαζικής παροχής ρευστότητας στην οικονομία της χώρας. Μία τέτοια εξέλιξη, όπως αναφέρει, θα μπορούσε να σημάνει τη μαζική φυγή διεθνών κεφαλαίων από τις οικονομίες των λεγόμενων αναδυόμενων χωρών (Ινδία, Βραζιλία κλπ.), πλήττοντας ιδιαίτερα εκείνες που παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους και έχουν συσσωρεύσει υψηλά εξωτερικά χρέη.

«Η ανάπτυξη φαίνεται πως ενισχύεται τόσο στις χώρες υψηλού εισοδήματος όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ωστόσο παραμένουν κίνδυνοι για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πιο ειδικά, στην έκθεση προβλέπεται ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2% το 2014, έναντι 3,2% την περασμένη χρονιά, ρυθμός που θα «σταθεροποιηθεί» στο 3,4% και 3,5% το 2015 και το 2016 αντίστοιχα. Ειδικά για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 5,3% το 2014, 5,5% το 2015 και 5,7% το 2016, περίπου 2,2% μικρότερη κατά μέσο όρο σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης των ετών 2003-07.

Αντίστοιχα στις χώρες υψηλού εισοδήματος προβλέπεται ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος και 2,4% το 2015 και 2016, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε καλύτερη θέση καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κινηθούν στο 2,8% το 2014 - από 1,8% τη χρονιά που πέρασε - στο 2,9% το 2015 και στο 3% το 2016. Η πρόβλεψη για την Ευρωζώνη εμφανίζει ασθενική ανάκαμψη κατά 1,1% φέτος, 1,4% και 1,5% τα δύο επόμενα έτη και παράλληλα επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι η ζώνη του ευρώ έχει εξέλθει της ύφεσης συνεχίζει η μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος σε πολλές χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα.

Δεν είναι ρόδινα

Στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείωσε πως η ενίσχυση της ανάκαμψης στις ανεπτυγμένες χώρες - γεγονός που χαρακτήρισε «καλοδεχούμενο» - ενέχει κινδύνους «αναστάτωσης» καθώς συνοδεύεται από μία πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική. Μέχρι στιγμής, συνέχισε, η μείωση της νομισματικής ρευστότητας υπήρξε ομαλή, όμως προειδοποίησε για τον κίνδυνο απότομης αύξησης των επιτοκίων που θα προκαλούσε μείωση των κεφαλαιακών ροών προς τις αναδυόμενες οικονομίες κατά 50%, προκαλώντας νέα κρίση στις στις πιο ευάλωτες οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών. Η έκθεση χαρακτηρίζει ως «ευαίσθητο» ζήτημα για την παγκόσμια οικονομία την ομαλή εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες - που οι προϋπολογισμοί πολλών από αυτών βρίσκονται στο «κόκκινο» - καθώς οποιαδήποτε «αναταραχή» θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες εκ νέου. Ουσιαστικά αναδεικνύει τις δυσκολίες αυτών των καπιταλιστικών οικονομιών που έχουν μεγάλη μείωση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ μετά από πολλά χρόνια ανάπτυξης (αυτές οι οικονομίες πέρασαν κρίση το 1997-1998) και τους φόβους για νέα εκδήλωση κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ