Κυριακή 19 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεργασίες και ζυμώσεις παντού

Επιτάχυνση των διεργασιών καταγράφεται και στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Στη ΔΗΜΑΡ η εσωκομματική αντιπαράθεση βαθαίνει μετά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ, η οποία εξέλεξε νέο γραμματέα τον Θ. Θεοχαρόπουλο και νέα Εκτελεστική Επιτροπή απ' την οποία αποκλείστηκαν οι βουλευτές. Η μειοψηφία συντονίζει τις ενέργειές της για διεύρυνση των διαύλων επικοινωνίας με τους «58» και μιλά ανοιχτά για διάσπαση, αν η ηγεσία επιμείνει στη γραμμή της «περιχαράκωσης» μετά τις ευρωεκλογές οπότε και αναμένουν ότι η γραμμή αυτή θα ηττηθεί.

Η πλειοψηφία σε απάντηση στα όσα της καταμαρτυρεί η μειοψηφία αποφάσισε να συμμετάσχει στο «Προοδευτικό Φόρουμ» κομμάτων όπως η «Δράση» και η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» και κινήσεων όπως οι Π80, «Δυναμική Ελλάδα», «Μπροστά». Να σημειωθεί ακόμα ότι ένταση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Θ. Θεοχαρόπουλου περί ενδεχομένου στήριξης της υποψηφιότητας του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, οι οποίες ανακλήθηκαν αργότερα, καθώς ο Αλ. Παπαδόπουλος αντέτεινε ότι η απόφαση του συνεδρίου κάνει λόγο για στήριξη του Σουλτς.

Την ίδια στιγμή, η κίνηση των «58» ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στις ευρωεκλογές του Μάη με το σχηματισμό της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης», ο οποίος θα εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Την απόφαση έσπευσε να χαιρετίσει, με ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ, βεβαιώνοντας ότι θα «μετέχει» στην προσπάθεια.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της «Κίνησης των 75» στελεχών του ΠΑΣΟΚ που επικρίνει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, αλλά και τη σχέση του κόμματος με τους «58» και αντιπροτείνει ως προς το πρώτο «Οικουμενική Κυβέρνηση ή το ΠΑΣΟΚ να παρέχει απλώς κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης» και ως προς το δεύτερο «προσπάθεια επαναγεφύρωσης των σχέσεών μας με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς», καθώς «η σύγχρονη Κεντροαριστερά δεν προκύπτει με αποκλεισμούς... ούτε μπορεί να στοχεύει σε ικανοποίηση εγωκεντρικών σχεδιασμών επιβίωσης».

Με αφορμή την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, η «κίνηση των 75» κατήγγειλε πως κανένα όργανο δεν πήρε την απόφαση για διάλυση του ΠΑΣΟΚ και ότι «τα κόμματα δεν αντικαθίστανται από ανομιμοποίητες παρέες με επισπεύδοντες συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που έχουν αναλάβει εργολαβικά τον πολιτικό εξευτελισμό του ΠΑΣΟΚ και την αντικατάστασή του από τους 58». Ακόμα ασκεί κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι δε διασφαλίζει τη θεσμική αυτοτέλεια και αυτονομία του κινήματος και ότι έχει παραχωρήσει τις πρωτοβουλίες στους «58».

Στην όλη υπόθεση παρενέβη η λεγόμενη «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Γ. Παναγιωτακόπουλου που αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ τον Ιούλη του 2013, σημειώνοντας, σε ανακοίνωσή της, ότι οι περισσότεροι απ' όσους συμμετέχουν στην «κίνηση των 58» «υπήρξαν υπονομευτές, συκοφάντες και πολέμιοι και του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ» και πως επιδιώκουν μόνο την πολιτική τους επιβίωση.

Τέλος, κατά έναν αυξήθηκαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές της Βουλής μετά την αποχώρηση του Π. Τατσόπουλου απ' τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ο ίδιος χαρακτήρισε οριστικό το διαζύγιο, εντούτοις ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης κάθε άλλο παρά απέκλεισε την επανένταξη του βουλευτή ή μια μελλοντική συνεργασία μαζί του, δηλώνοντας «δεν είναι ένα μόνιμο διαζύγιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ