Σάββατο 18 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προτείνει σχέδιο εκεχειρίας και ανταλλαγής αιχμαλώτων

Εντείνονται οι διεργασίες ενόψει της διάσκεψης «Γενεύη ΙΙ»

Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Συρίας συναντήθηκαν στη Μόσχα
Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Συρίας συναντήθηκαν στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σχέδιο για την επίτευξη προσωρινής εκεχειρίας και ανταλλαγής αιχμαλώτων στο Χαλέπι, στην Ανατολική Γούτα και άλλες εμπόλεμες ζώνες παρουσίασε χτες στη Μόσχα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, μετά το πέρας της συνάντησής του με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Μουάλεμ σημείωσε πως το σχέδιο παρουσιάζεται ως μία ακόμη ένδειξη της επιθυμίας της Δαμασκού για την επιτυχία της ειρηνευτικής συνδιάσκεψης στην Ελβετία που έχει προγραμματιστεί για τις 22 του μήνα στο Μοντρέ, προσθέτοντας ότι μέχρι τότε θα μπορούσε να εμπλουτιστεί περαιτέρω η λίστα αιχμαλώτων και ο χάρτης για την κατάπαυση πυρός στις εμπόλεμες ζώνες. Ανακοίνωσε ακόμη ότι χτες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία αποστολή κρατικής ανθρωπιστικής βοήθειας στα χωριά Αλ Γκιζλανίγε και Αλ Σιμπάνι, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι αποστολές θα πολλαπλασιαστούν τις επόμενες μέρες, εάν δεν δεχθούν πυρά τα κρατικά φορτηγά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά της βοήθειας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του, επανέλαβε και αυτός την επιθυμία της Μόσχας για την επιτυχή έκβαση της συνόδου στην Ελβετία («Γενεύη ΙΙ»), εκφράζοντας εντούτοις ανησυχία για το γεγονός πως οι Δυτικοί εταίροι έχουν εστιάσει όλο το ενδιαφέρον τους στη συμμετοχή της αυτοεξόριστης συριακής αντιπολίτευσης στις συνομιλίες, ενώ εξαιρούνται άλλες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις που ζουν εντός Συρίας, υπονοώντας το «Εθνικό Συντονιστικό Φορέα» και τις οργανώσεις Κούρδων της Συρίας.

Νωρίτερα (αργά το βράδυ της Πέμπτης) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι άσκησε για μία ακόμη φορά πιέσεις στον «Εθνικό Συνασπισμό», που συνεδρίαζε χτες στην Κωνσταντινούπολη, να συμμετάσχει στις συνομιλίες της «Γενεύης ΙΙ», τονίζοντας ότι η επικείμενη διαπραγμάτευση «δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή»... Και ο Κέρι κατέληξε: «Οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη οδός για να λήξει ένας εμφύλιος πόλεμος που έχει προκαλέσει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στην υφήλιο και που έχει καλλιεργήσει το έδαφος για εξτρεμισμό»...

Ωστόσο, ακόμη και εάν τελικά ο αντιπολιτευόμενος «Συριακός Συνασπισμός» συμμετάσχει στις συνομιλίες της «Γενεύης ΙΙ», η τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης είναι αμφίβολη καθώς μένουν έξω από το «χορό» εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις που μάχονται πλέον η μία την άλλη (από τις αρχές Γενάρη), δηλαδή το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL) και το «Μέτωπο αλ Νούσρα».

Τέλος, χτες, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση σε όλες τις χώρες να ανοίξουν τα σύνορά τους στο συριακό λαό που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις εστίες του λόγω πολέμου, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» τον πνιγμό Σύρων προσφύγων στη Μεσόγειο ή την επαναπροώθησή τους στις εμπόλεμες ζώνες από γειτονικές χώρες (όπως η Τουρκία). Υπενθυμίζεται ότι οι Σύροι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από το 2011 ξεπερνούν πλέον τα 2.000.000 άτομα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις 15/1 ολοκληρώθηκε στο Κουβέιτ η 2η «Διεθνής Διάσκεψη Δωρητών του ΟΗΕ» για τη Συρία, που αποτελεί άλλη μια μορφή ιμπεριαλιστικής παρέμβασης. Σε αυτή τη διαδικασία συμμετείχε και η ελληνική κυβέρνηση με το γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλο. Με βάση τις ανακοινώσεις, δεσμεύτηκαν υποτίθεται 2,9 δισ. δολάρια. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση, που συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, και διά του εκπροσώπου της προέβη σε εξαγγελίες ότι θα σταθεί αρωγός στα εκατομμύρια προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ