Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιτάχυνση προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων

Στην εκτίμηση ότι το τρέχον έτος θα είναι το πιο «αποδοτικό» στην εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του εγχώριου δημόσιου πλούτου, προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή, αρνούμενος την ίδια στιγμή να τοποθετηθεί επί των φημών που θέλουν τη μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ εκτός Ελλάδας.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο, η τρόικα εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» με άλλο ίδρυμα διαχείρισης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με έδρα το Λουξεμβούργο. Υπενθυμίζεται, ότι και το νεοσυσταθέν «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο» εκ του ιδρυτικού του νόμου έχει επίσης έδρα το Λουξεμβούργο.

Στο έγγραφό του ο Γ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «η κυβέρνηση δε σχολιάζει δηλώσεις αξιωματούχων Ευρωπαϊκών Οργάνων και τα σχετικά δημοσιεύματα» και προφανώς επειδή τα κυβερνητικά επιτελεία έκριναν ότι η απάντηση αυτή άφηνε στην ουσία «ανοιχτά» όλα τα ενδεχόμενα, προέβη χτες το απόγευμα σε διευκρινιστική δήλωση σημειώνοντας ότι «δεν εξετάζεται, ούτε εξετάστηκε ποτέ, ενδεχόμενο μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό, ούτε αλλαγής του καταστατικού του».

Οπως και να 'χει το πράγμα, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας παραμείνει το ΤΑΙΠΕΔ η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη, και μέσω του σχετικού εγγράφου του υπουργού Οικονομικών, να επιταχύνει τους ρυθμούς ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου με σκοπό τη «μείωση του δημόσιου χρέους και την προσέλκυση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας».

Υπενθυμίζουμε ότι για το 2014 η κυβέρνηση επιθυμεί την ολοκλήρωση μιας σειράς ιδιωτικοποιήσεων σε τομείς που τα εγχώρια και ξένα μονοπώλια κρίνουν ως στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Ετσι, σε εξέλιξη βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας, με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ) να βρίσκεται πρώτο στη λίστα, να έπεται η ΔΕΗ αλλά και η ΔΕΠΑ, καθώς και οι υπό σύσταση εταιρείες παροχής φυσικού αερίου σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς που δίνεται στην «Cosco» και ακολουθούν και άλλα εμπορικά λιμάνια, καταρχήν της Θεσσαλονίκης - για το οποίο φέρονται ως ενδιαφερόμενοι οι Ρώσοι - του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης, των σιδηροδρομικών μεταφορών, καθώς και 22 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ παράλληλα προς πώληση οδεύει και το ποσοστό που κατέχει το δημόσιο στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Η «γενική εκποίηση» που έχει σημάνει η συγκυβέρνηση περιλαμβάνει την ΕΥΑΘ στο γαλλικό μονοπώλιο της «Suez Enviroment» - που θέλει και την ΕΥΔΑΠ - και μια σειρά ακινήτων, όπως τον Αστέρα Βουλιαγμένης με την γύρω περιοχή (Μικρό Καβούρι), καθώς και την έκταση του πρώην αεροδρομίου του «Ελληνικού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ