Κυριακή 2 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΛΚΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΛΚΟΣ
φωτό (χαρτί) 1

Το σ. ΧΡΗΣΤΟ ΗΛΚΟ, ένα διαλεκτό σύντροφο και αγωνιστή, με συνέπεια και καλοσύνη και με μεγάλη προσφορά στο κίνημα, αποχαιρέτισαν για πάντα οι σύντροφοι και φίλοι του. Ο σύντροφος Χρήστος γεννήθηκε το 1926 στη Νάουσα Ημαθίας από εργατική οικογένεια. Και ο ίδιος εργάτης, από νωρίς συνειδητοποίησε την ανάγκη να παλέψει για μια καλύτερη ζωή για την τάξη του και τον ίδιο. Τα πέτρινα εκείνα χρόνια οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων το 1942 και με την ίδρυση της ΕΠΟΝ, το 1943, έγινε μέλος της. Το Μάρτη του 1943 πιάστηκε από τους Γερμανούς - μετά από προδοσία - στο κρησφύγετο του ΕΛΑΣ και της Κομματικής Οργάνωσης Νάουσας. Βασανίστηκε για μέρες χωρίς να υποκύψει. Μέλος του Κόμματος έγινε το 1944. Στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας υπηρέτησε στο Βέρμιο το 1947. Στη συνέχεια πήγε στη Σερβία για θεραπεία. Το Μάρτη του 1949 υπηρέτησε στη Λαϊκή Πολιτοφυλακή Φλώρινας, έπειτα στο λόχο ασφαλείας του Γενικού Αρχηγείου και, τέλος, στην 141η Ταξιαρχία στο Γράμμο. Με την υποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού πέρασε στην Ουγγαρία. Υπηρέτησε το Κόμμα ως το τέλος της ζωής του. Δεν ταλαντεύτηκε ποτέ, στάθηκε όρθιος μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αποχαιρετώντας το σ. ΧΡΗΣΤΟ ΗΛΚΟ, η ΚΟΒ Κολιάτσου και οι σύντροφοί του από την Οργάνωση, τόνισαν την τεράστια προσφορά της ηρωικής γενιάς της ΕΑ και του ΔΣΕ, που έδωσαν τα πάντα στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Ενας από τις χιλιάδες ηρωικές μορφές αυτής της γενιάς ήταν και ο σ. Χρήστος. Από τις χιλιάδες αγωνιστές, ανάμεσα σ' αυτούς και ο σύντροφος Χρήστος, που δε συμβιβάστηκαν, δεν επέλεξαν τον εύκολο δρόμο αλλά το δύσκολο και όμορφο δρόμο του αγώνα.

Σύντροφε Χρήστο, σου υποσχόμαστε ότι θα βαδίσουμε στα χνάρια σου, ότι θα κρατάμε πάντα ψηλά τη σημαία του Κόμματος και του αγώνα για μια άλλη κοινωνία, διαβεβαίωσε ο σύντροφος από την ΚΟΒ, εκφράζοντας και τα θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά και στα εγγόνια του.

Στη μνήμη του σ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΗΛΚΟΥ, τα παιδιά του: Γιώργος-Νέλλη και Μαριάνθη-Γιώργος και τα εγγόνια του, Σταματούλα και Αλεξάνδρα, η οικογένειά του, προσφέρουν 400 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου. Και σύντροφοί του από την ΚΟΒ προσφέρουν 150 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ