Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
Διαβούλευση για τις πηγές αναζήτησης «ορφανών έργων»

Δημόσια διαβούλευση διεξάγει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, προκειμένου να καθοριστούν οι πηγές που πρέπει να εξετάσουν οι αρμόδιοι φορείς, στο πλαίσιο της λεγόμενης «επιμελούς αναζήτησης», για να διαπιστώσουν ποια έργα είναι «ορφανά», δηλαδή οι δικαιούχοι ποιων έργων είναι είτε άγνωστοι είτε δεν μπορούν να εντοπιστούν. Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Πολιτισμού, η συγκεκριμένη διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φλεβάρη, προβλέπεται από το νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα.

Πιο ειδικά, συγκεκριμένοι πολιτιστικοί και εκπαιδευτικοί φορείς (βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, αρχεία, ιδρύματα κινηματογραφικής ή ακουστικής κληρονομιάς και δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί) θα ψηφιοποιήσουν τα έργα που βρίσκονται στις συλλογές τους, αφού πρώτα διενεργήσουν «επιμελή αναζήτηση», προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έργα στη συλλογή τους είναι «ορφανά» και να τα καταστήσουν προσβάσιμα στο κοινό. Δυνατότητα που αφορά μόνο τα «ορφανά έργα» και που το ΥΠΠΟ υποστηρίζει ότι η«ψηφιοποίηση και η διάθεση (σ.σ. αυτών) των έργων στο κοινό θα είναι δυνατή για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς μη κερδοσκοπικούς σκοπούς μόνο».

Αξίζει όμως να θυμίσουμε ότι, εδώ και χρόνια, κυρίως από το 2008 που παρουσιάστηκε η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, μαίνεται ένας ακόμη άγριος ανταγωνισμός μεταξύ των μονοπωλίων (π.χ. «Google» και «Amazon») - ακριβώς επειδή η ψηφιοποίηση, τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και της σύγχρονης δημιουργίας, αποτελεί για τον καπιταλισμό ένα κερδοφόρο «φιλέτο» που δε σκοπεύουν να το «μοιραστούν» φυσικά με κανέναν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΕ προβάλλει ήδη από το 2008 το μοντέλο της Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία.

Το κείμενο της Δημόσιας Διαβούλευσης είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ