Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Επείγουν άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των κατοίκων

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς τόσο στο Αργοστόλι όσο και στο Ληξούρι, το οποίο έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από τους δύο πρόσφατους σεισμούς. Την ώρα που το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζεται κατά κύριο λόγο στην τουριστική εικόνα της περιοχής, ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων διανυκτέρευσαν και χτες σε γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια, αυτοκίνητα και φορτηγά, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν από την έλλειψη χώρων υγιεινής. Εξαιρετικά κρίσιμο είναι το θέμα με την απόλυτη έλλειψη νερού στην Παλική καθώς έχει μολυνθεί όλο το δίκτυο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι είναι άστεγοι, αφού τα σπίτια τους έχουν κριθεί ακατάλληλα. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, αφού οι εκτιμήσεις συνεχίζονται, στο νησί έχουν γίνει 1.680 έλεγχοι σε κτίρια, από τα οποία τα 760 κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα, 1.100 με σημαντικές βλάβες, 1.400 με ελαφρότερες βλάβες οι οποίες θα επιβεβαιωθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου ελέγχου. Παράλληλα, υπάρχει γενική καταστροφή σε στέγες οικημάτων, ενώ σε πάρα πολλά σπίτια έχει διαλυθεί το εσωτερικό τους με μεγάλες ζημιές στις οικοσκευές, ακόμα και σε σπίτια που δεν έχουν κριθεί ακατάλληλα. Μετά το νέο σεισμό της Δευτέρας, έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανελέγχου των κτιρίων.

Στο μεταξύ, συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας βιώνουν οι κάτοικοι και εξαιτίας της απουσίας έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης για την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου σε συνδυασμό με τις αντικρουόμενες απόψεις επιστημόνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές το βράδυ μια φήμη για επικείμενο μεγάλο σεισμό μεταφράστηκε σε εντολή για εγκατάλειψη του Ληξουρίου! Παράλληλα, από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει παρουσιαστεί σχέδιο ανασυγκρότησης του νησιού με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης αλλά και το σχετικό χρηματοδοτικό πλαίσιο. Ο υπουργός Υποδομών, Μ. Χρυσοχοΐδης, κήρυξε τελικά χτες την Κεφαλονιά σεισμόπληκτη και ανακοίνωσε κάποια μέτρα που απέχουν πολύ από την ικανοποίηση των αναγκών. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα χρειαστεί, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα μεταφερθούν στο νησί 45 αίθουσες προκατασκευασμένες, από τις οποίες οι 10 αναμένονται σήμερα.

Στην αδυναμία της κρατικής μηχανής και της Τοπικής Διοίκησης να εξυπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες αναφέρθηκε, χτες, η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ, με αφορμή το σεισμό στην Κεφαλονιά. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA», σχολίασε την επίσκεψη των υπουργών στο νησί, τονίζοντας πως «το ζήτημα δεν είναι να κάνεις επικοινωνιακή πολιτική, αλλά να είσαι έτοιμος όταν θα έρθει το φυσικό φαινόμενο να αντιμετωπίσεις τις συνέπειές του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Στην παρέμβασή της επισήμανε την ανάγκη να υπάρχουν μέτρα ανακούφισης των κατοίκων, αλλά και μέτρα πρόληψης και αντισεισμικής προστασίας. Μάλιστα, ανέφερε το παράδειγμα των σχολείων όλης της χώρας που δεν έχουν ελεγχθεί.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεφαλονιάς έβαλε χτες ξανά θέμα για άμεση σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου και Περιφερειακού Συμβουλίου, λόγω του νέου σεισμού και της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται στο νησί. Τονίζει ότι απαιτείται νέα εκτίμηση της πραγματικότητας και διεκδίκηση άμεσων αιτημάτων για την επιβίωση και την προοπτική του λαού μας. Η δημοτική αρχή (ΝΔ - ΑΝΕΛ) προφασίζεται τη διά περιφοράς συνεννόηση των συμβούλων με μόνο θέμα την αποδοχή 200.000 ευρώ, επιπλέον όσων αρχικά ανακοινώθηκαν από το κράτος!

Για τη φήμη που κυκλοφόρησε περί εκκένωσης του Ληξουρίου διατάχθηκε έρευνα από την Εισαγγελία ενώ ανακοινώσεις διάψευσης εξέδωσαν η Γενική Γραμματεία Προστασίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ο Δήμος Κεφαλονιάς.

Για το λιμάνι του Αργοστολίου δόθηκε, χτες, έγκριση καταλληλότητας μετά από έλεγχο που έκανε μονάδα υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το λιμάνι στο Ληξούρι έχει γίνει θάλασσα.

Στα άμεσα μέτρα στέγασης για την Παλική περιλαμβάνονταν μέχρι χτες το βράδυ όλες κι όλες 280 σκηνές, ενώ έγινε και διάθεση 1.200 κουβερτών. Οικονομικά ισχύει η αρχική ανακοίνωση για διάθεση 100.000 ευρώ για την κάλυψη βιοτικών αναγκών.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε τη χορήγηση πέντε εκατομμυρίων ευρώ για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς χωρίς όμως άμεση διάθεση σ' αυτούς. Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συμφώνησαν για τη διάθεση του ποσού και τόνισαν ότι αυτό πρέπει να δοθεί άμεσα στην Κεφαλονιά και όχι να πάει στο κρατικό ταμείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ