Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ
Ζητά μέτρα ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών

Μείωση ενεργειακού κόστους, παροχή ρευστού, απρόσκοπτη πρόσβαση σε πρώτες ύλες συνθέτουν το πλαίσιο προτάσεων του Ε/Κ προς την Επιτροπή

Σε μέτρα θωράκισης της ευρωπαϊκής χαλυβουργικής βιομηχανίας έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της προσανατολίζεται το Ευρωκοινοβούλιο, διαμορφώνοντας σειρά προτάσεων που θέτει υπόψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισείοντας, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο κλεισίματος βιομηχανικών μονάδων και μεταφοράς τους σε χώρες με χαμηλότερο κόστος Ενέργειας. Στην εισηγητική έκθεση επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να μειωθεί το «χάσμα» του κόστους Ενέργειας μεταξύ της βιομηχανίας της ΕΕ και των βασικών ανταγωνιστών της και προτείνει, ανάμεσα σε άλλα, τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων μεταξύ των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας και των βιομηχανικών καταναλωτών, με μειωμένα τιμολόγια ώστε να αποτραπεί η μετεγκατάστασή τους σε «τρίτες χώρες».

Ειδικά για την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την εμπορία εκπομπών ρύπων, στην εισηγητική έκθεση εκφράζονται ανησυχίες για τον αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει στη βιομηχανία, καθώς, όπως αναφέρει, είναι πολύ πιθανό να επιφέρει αύξηση κόστους ακόμη και στις πλέον αποδοτικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αναφορικά με τις συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού, το Ευρωκοινοβούλιο προτρέπει σε λήψη μέτρων για την προστασία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων του κλάδου έναντι μέτρων προστατευτισμού που λαμβάνουν «ορισμένοι από τους εμπορικούς εταίρους» - μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ -, που, όπως αναφέρει, «παρεμποδίζουν αδικαιολόγητα τις εξαγωγές χάλυβα της ΕΕ». Ειδικά γι' αυτόν το σκοπό «προτρέπει την Επιτροπή» να προβεί σε εμπορικά αντίποινα - «μέσα εμπορικής άμυνας» κατά την ορολογία της έκθεσης - ώστε να καταπολεμήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό «τρίτων χωρών», εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις αγορές και στις πρώτες ύλες.

Επίσης υποστηρίζει τη δημιουργία ενός μηχανισμού «παροχής κινήτρων» προς τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους του κλάδου, για να επενδύσουν στον τομέα της Ερευνας αλλά και να «διευκολυνθούν χρηματοδοτικά» άμεσα οι χαλυβουργίες που βρίσκονται σε κρίση. Παράλληλα, ζητά από την την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να σχεδιάσουν ένα πιο μόνιμο μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό πλαίσιο ειδικά για τη χαλυβουργική βιομηχανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ