Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Αποκαλύψεις Πούτιν για τους πραγματικούς στόχους

Με τα προκριματικά στο καλλιτεχνικό πατινάζ που διεξάγονται σήμερα (19.40 - 21.00 ΔΤ) ανοίγει ανεπίσημα η αυλαία των φετινών Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Σότσι της Ρωσίας, με την επίσημη ...εκκίνηση να γίνεται αύριο με την τελετή έναρξης. Τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που κάνουν την περιοχή να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, οι διαμαρτυρίες (κυρίως των δημοσιογράφων) για την ανετοιμότητα τουλάχιστον των μισών ξενοδοχείων της πόλης, συνάντηση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρήκε την ευκαιρία να διαφημίσει τους αγώνες, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της ρωσικής αστικής τάξης για την επένδυση, είναι αυτά που συνθέτουν την εικόνα στο παρά ένα των αγώνων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρίσκεται στην περιοχή είχε την πρώτη μεγάλη συνάντηση με τους δημοσιογράφους στο στάδιο του διάθλου (σε υψόμετρο 1.300μ., μάλιστα) και άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει όχι μόνο για τους αγώνες, αλλά και για τους πραγματικούς στόχους της ρωσικής ηγεσίας από το εγχείρημα. Αφού επισημοποίησε το ακριβές κόστος της διοργάνωσης, που ανέρχεται στα 5 δισ. 350 εκ. ευρώ, επισήμανε πως η ανάπτυξη των υποδομών στην περιοχή εκτός της διεξαγωγής των αγώνων στοχεύει και στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, αναφέροντας πάνω σε αυτό την περσινή απώλεια (όπως τη χαρακτήρισε) 3 εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών σε περιοχές της Τουρκίας με ανάλογες συνθήκες όπως το Σότσι.

Από την άλλη, παραδέχτηκε ότι υπήρχαν κρούσματα διαφθοράς και υπερκοστολόγησης των έργων, δικαιολογώντας το δεύτερο από την αλλαγή στάσης των εργολάβων και των πολυεθνικών πριν την ανάληψη κάποιου έργου και μετά. Οσο για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τα χαρακτήρισε αναγκαία, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια από εξτρεμιστικές (όπως τις ονόμασε) ομάδες.

Οσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας, αυτά πλέον έχουν περάσει σε πλήρη εξέλιξη. Αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, που φθάνουν τις 40 χιλιάδες άτομα, υποστηριζόμενες από εναέρια μέσα, ακόμα και από συστοιχίες πυραύλων και εκατοντάδες κάμερες ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Ωστόσο, για τους διοργανωτές, τα προβλήματα δε σταματούν, καθώς τα τελευταία 24ωρα, μέσω επίσημων καταγγελιών ή αναρτήσεων στις λεγόμενες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, έγινε γνωστό ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά στα ξενοδοχεία της περιοχής. Σύμφωνα τα όσα λέχθηκαν, τα μισά τουλάχιστον είναι ανέτοιμα, με τις καταγγελίες να κάνουν λόγο για κτίρια χωρίς έπιπλα (ούτε καν τα στοιχειώδη), άλλα που συνεχίζουν τις εργασίες ανακαίνισης, έλλειψη ζεστού νερού σε κάποιες περιπτώσεις κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ