Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Τάσος Μανωλίτσης
Τάσος Μανωλίτσης
Φωτ.

Την Κυριακή, 13 Μάη, συμπληρώνονται 3 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ. Γεννήθηκε το 1925 στον Αλέξανδρο Λευκάδας. Στον ΕΛΑΣ προσχώρησε το Μάη του 1943. Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το Μάρτη του 1944, τραυματίστηκε στη μάχη της Κάτω Καλυντίνης.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, κυνηγημένος και επικηρυγμένος για 25 εκατομμύρια, αναγκάστηκε, το Μάη του 1945, να καταφύγει και πάλι στο βουνό. Το 1947, ως επικεφαλής της ομάδας Ασφάλειας του Αρχηγείου του ΔΣΕ, πιάστηκε βαριά τραυματισμένος, ενώ κολυμπούσε 17 ώρες στο Ιόνιο. Καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο Στρατοδικείο.

Εμεινε στις φυλακές και εξορίες για 16 χρόνια. Αφέθηκε ελεύθερος το 1962. Δούλεψε στην προδικτατορική ΕΔΑ.

Το 1965 παντρεύτηκε.

Πιάστηκε και πάλι το 1967 από τη χούντα. Εξορίστηκε για τρεισήμισι χρόνια στα Γιούρα και τη Λέρο.

Με τη μεταπολίτευση συνέχισε τους αγώνες του από τις γραμμές του ΚΚΕ, ως το τέλος της ζωής του.

Την Κυριακή, 13 Μάη, θα γίνει στη Λευκάδα το μνημόσυνο του Τάσου Μανωλίτση.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

Η συντρόφισσά του στον αγώνα και στη ζωή Βάσω Μανωλίτση

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΝΙΚΟΣ ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ, τενόρος, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1935 στο Οχυρό Δράμας. Στην Κατοχή, ένα γερμανικό στρατιωτικό όχημα τον χτύπησε, με αποτέλεσμα, έπειτα από πολύχρονη ταλαιπωρία, να του κόψουν το αριστερό πόδι από το γόνατο.

Αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών με άριστα ως τενόρος στο κλασικό τραγούδι και στην κιθάρα.

Το 1960 πήγε στη Βιέννη, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσική Ακαδημία. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε μία κόρη.

Στη Βιέννη ήταν μέλος του Δημοκρατικού Συλλόγου των Ελλήνων. Συχνά έδινε συναυλίες για ενίσχυση του αντιδικτατορικού αγώνα. Ταξίδευε στην Ευρώπη λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεών του. Η ιδιότητά του ως κομμουνιστή, τον δυσκόλευε επαγγελματικά.

Το 1969, με τα γνωστά γεγονότα, βρέθηκε στην Πράγα, για συναυλίες στην Οπερα. Εκεί δολοφονήθηκε. Βρέθηκε πνιγμένος στον Μολδάβα της Πράγας στις 11 Μάη 1969.

Με τη συμπλήρωση 32 χρόνων από το θάνατό του, η κόρη του Χαρά Απατσίδου, τιμώντας τη μνήμη του, πρόσφερε ένα συμβολικό ποσό στο «Ριζοσπάστη» και εύχεται επιτυχία στους αγώνες.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΥ ΛΕΤΣΙΟΥ από το Βύρωνα, ο Κώστας Χάψας από το Μπραχάμι προσφέρει στο ΚΚΕ 10.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Βύρωνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ