Σάββατο 15 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Για το ζήτημα της ασφάλισης των γυμναστών στα προγράμματα αθλητισμού

Το θέμα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και της ασφάλισης των γυμναστών που εργάζονται στα προγράμματα αθλητισμού των ΟΤΑ έφεραν στην Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού Π. Παναγιωτόπουλο και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιώκας, Χρήστος Κατσώτης , Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στην Ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση προχωράει στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυμναστών στην Τοπική Διοίκηση, πράγμα που φαίνεται καθαρά από το περιεχόμενο των προκηρύξεων στους διαγωνισμούς για προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στους περισσότερους δήμους της χώρας.

Κατά το παρελθόν η πρόσληψη στους δήμους με σύμβαση από τη ΓΓΑ κάλυπτε στον εργαζόμενο γυμναστή την ασφάλισή του με ΙΚΑ, σε αντίθεση με τις συμβάσεις που υπογράφονταν για θέσεις μέσω του ΑΣΕΠ, όπου οι δήμοι (πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων) προσλαμβάνανε τον εργαζόμενο ουσιαστικά ως εργολάβο, ο οποίος έπρεπε να πληρώνει μόνος του για την ασφάλισή του τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ ). Πλέον, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 17/10 οι συμβάσεις της ΓΓΑ είναι 100% ανταποδοτικές με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να αναγκάζεται πλέον να καλύπτει ο ίδιος την ασφάλισή του και σε αυτού του είδους τις συμβάσεις. Στους περισσότερους Δήμους εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα που τους δίνει η ΓΓΑ και προχωράνε σε προκηρύξεις με συμβάσεις μίσθωσης έργου. Εχουμε παραδείγματα τέτοια όπως του δήμου Αγ. Αναργύρων- Καματερού. Την ίδια στιγμή αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς οι περιπτώσεις δήμων που προχωράνε σε υπογραφή συμβάσεων με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) για την κάλυψη αναγκών στα προγράμματα αθλητισμού με την ανασφάλιστη εργασία να τσακίζει.

Οι δήμοι στην πλειοψηφία τους αρνούνται να καλύψουν την ασφάλιση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα ένας γυμναστής που θα απασχολείται για 15 ώρες/εβδομάδα, αφού καλύψει και την ασφάλισή του θα κληθεί να ζήσει με λιγότερα από 200 ευρώ το μήνα. Επίσης στις συμβάσεις έργου παρακρατείται επιπλέον φόρος 20%, δεν υπάρχουν άδειες και δώρα και οι γυμναστές είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν και το τέλος επιτηδεύματος. Μετά τη λήξη της σύμβασής τους δεν έχουν δικαίωμα να μπουν στο ταμείο ανεργίας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε στους εργαζόμενους γυμναστές των προγραμμάτων αθλητισμού των ΟΤΑ να υπάρχει οικονομική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη καθώς και ασφάλιση στο ταμείο του ΙΚΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ