Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Θάνατος αγωνιστή

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΟΡΑΚΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΟΡΑΚΗΣ
φωτό 1

Την Πέμπτη 20 Φλεβάρη του 2014 κηδεύτηκε στην πόλη των Βρυξελλών του Βελγίου το μέλος του ΚΚΕ και παλιός αγωνιστής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ο σ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΟΡΑΚΗΣ. Ο σ. Γρηγόρης ήταν πρωτοπόρος κομμουνιστής, αγωνιστής αφοσιωμένος στους αγώνες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και στο Βέλγιο, πιστός στο ΚΚΕ και δοσμένος στην πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Εζησε στο πετσί του τι σημαίνει ταξική εκμετάλλευση, φτώχεια, διώξεις, μετανάστευση.

Γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Καρανού Κυδωνίας του Νομού Χανίων της Κρήτης, μέλος οικογένειας αγωνιστών κομουνιστών. Ο πατέρας του πέθανε ηρωικά μαχόμενος στη Μάχη της Κρήτης ενάντια στους Γερμανούς. Ο σ. Γρηγόρης και τα 7 ορφανά αδέρφια του εντάσσονται από την πρώτη στιγμή στην ΕΠΟΝ, στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και έγιναν μέλη του ΚΚΕ. Πήραν μέρος σε όλες τις μάχες ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Μετά την «απελευθέρωση» ο σ. Γρηγόρης ανταποκρίνεται και πάλι στο κάλεσμα του Κόμματος και εντάσσεται στον ΔΣΕ, δίνοντας τη μάχη στην κορυφαία στιγμή του ταξικού κινήματος στη χώρα μας. Για την αγωνιστική του δράση «ανταμείβεται» από το αστικό κράτος με φυλακίσεις και εξορίες.

Ο σ. Γρηγόρης έρχεται στο Βέλγιο και μαζί με άλλους μετανάστες αγωνιστές του ΔΣΕ αποτελούν τον πυρήνα κομμουνιστών που έστησαν την ΚΟ Βελγίου του ΚΚΕ. Εργάζεται σαν ανθρακωρύχος και αποκτά πλούσια δράση στην οργάνωση των μεταναστών και του ντόπιου κινήματος. Στα δύσκολα χρόνια που πέρασε το Κόμμα μας την περίοδο 1989 - 1991 στάθηκε αταλάντευτος με τις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού. Εδωσε τον καλύτερο εαυτό του για την ανασυγκρότηση του Κόμματος στο Βέλγιο και την Ελλάδα και ήταν οργανωτής και πάντα παρών σε όλες τις μάχες του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Η ΚΟ Βελγίου και οι Τομεακές Επιτροπές Χανίων του ΚΚΕ εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στη γυναίκα του, στα παιδιά του και τα εγγόνια του.

Σε αποχαιρετούμε με τους δικούς σου στίχους:

«Στην ξενιτειά εβρέθηκα/ Ποτέ μου δεν εσκέφτηκα/ Πόσο καιρό θα ζήσω/ Μόνο τη στράτα καθαρή/ Οπίσω μου ν' αφήσω».

Προς τιμήν του σ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΟΡΑΚΗ τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Βέλγιο δίνουν το πόσο των 150 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ