Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απαράδεκτη η κυβέρνηση για το επίδομα τοκετού

«Ανωμαλία που έπρεπε να διορθωθεί» αποτελεί για την κυβέρνηση το δικαίωμα των γυναικών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας να παίρνουν επίδομα τοκετού ανεξάρτητα από το πού θα επιλέξουν να γεννήσουν, για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες που προκύπτουν από τη γέννα. Αυτό ανέφερε κυνικά χτες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της κυβέρνηση, από το 2012 το επίδομα τοκετού καταργήθηκε και το παίρνουν μόνο οι γυναίκες που επιλέγουν να γεννήσουν στο σπίτι. Η κυβέρνηση, αντί να καλύψει τα κενά στα νοσοκομεία και να σταματήσει τη ραγδαία υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση, προσπαθεί να μειώσει τους ασθενείς με τέτοιες «πατέντες», αδιαφορώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για μητέρες και νεογνά.

Στην προκειμένη περίπτωση, παρόμοιο μέτρο που εφαρμόστηκε στην Ολλανδία αύξησε κατακόρυφα τη θνησιμότητα νεογνών, αλλά και γυναικών που χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές. Ωστόσο, η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να εκδώσει απόφαση, με την οποία ζητά από γυναίκες που έλαβαν το επίδομα τοκετού πριν από ένα χρόνο να το επιστρέψουν με τόκο μέσα σε 15 μέρες, αλλιώς θα γίνουν κατασχέσεις.

Η εξήγηση που έδωσε ο υπουργός για όλα αυτά ήταν: «Το επίδομα τοκετού δίνεται σε όσες γυναίκες γεννάνε με τον παλαιό τον τρόπο, διότι αυτές δεν πάνε να κάνουν χρήση χρημάτων πηγαίνοντας σε ένα δημόσιο ή σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο. Αρα τους δίνεται το ποσό που θα τους έδινε ο ΕΟΠΥΥ, εάν πήγαιναν σε ένα ιδιωτικό ή σε ένα δημόσιο μαιευτήριο.

Εσείς λέτε ότι πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει το κόστος για να πάει κάποια να γεννήσει σε ένα ιδιωτικό ή σε ένα δημόσιο μαιευτήριο και να καταλάβει επιπλέον χρήματα. Αρα αυτό το οποίο ζητάτε είναι να πληρώνει δύο φορές ο ΕΟΠΥΥ και μέσα και έξω από το νοσοκομείο. Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να γίνει». Πρόσθεσε για την απαίτηση από γυναίκες να επιστρέψουν πίσω το επίδομα: «Οταν στο δημόσιο λογιστικό έβγαιναν χρήματα που δεν έπρεπε να βγουν δεν μπορεί να μην διορθωθεί αυτή η ανωμαλία»!

Η Διαμάντω Μανωλάκου κατήγγειλε τη βάρβαρη δίωξη της μητρότητας και ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορητικό τρόπο: «Το λέμε καθαρά. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε για την κατάργηση της εμπορευματοποίησης της Υγείας, θα συνεχίσουμε να ζητάμε το επίδομα τοκετού σαν προστασία απέναντι στη μητρότητα καθώς και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ