Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Λιβανιστήρι της γραμμής ενσωμάτωσης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Συνεδρίασε την Τετάρτη η Ολομέλεια, χωρίς να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις

Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος, είναι επικίνδυνος για τους εργαζόμενους και τα πραγματικά τους συμφέροντα
Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος, είναι επικίνδυνος για τους εργαζόμενους και τα πραγματικά τους συμφέροντα
Πρόταση για την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και κλιμάκωση της πάλης με επίκεντρο τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, ενάντια στις απολύσεις - διαθεσιμότητες σε δημόσιο - ιδιωτικό τομέα, για την προστασία των ανέργων και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, με όποια μορφή κι αν γίνονται, κατέθεσαν στην προχτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέφυγε να πάρει συγκεκριμένη απόφαση, παρά τις γενικόλογες διακηρύξεις για «δράσεις», που όμως και αυτές τις συνδέει με τις δραστηριότητες της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ). Από την πλευρά της, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) δεν κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για απεργία, αλλά ζητούσε από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «να παρουσιάσει σχέδιο»!

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στην Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνάντηση που διοργάνωσε πρόσφατα στην Αθήνα η ΓΣΕΕ με την ΣΕΣ και στη διακήρυξη που προέκυψε από τη συνάντηση (βλέπε άρθρο σελ. 14). Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, η Αλεξάνδρα Μπαλού σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αναμασά για μια ακόμη φορά μια επιχειρηματολογία που αθωώνει στην ουσία το καπιταλιστικό σύστημα που την γέννησε. Ξανακούμε τα περί "πιο αποτελεσματικής" διαχείρισης της κρίσης από τις ΗΠΑ σε σχέση με την ΕΕ. Ομως η κρίση είναι καπιταλιστική. Γι' αυτό και εμφανίστηκε ανεξάρτητα αν στο τιμόνι της διακυβέρνησης ήταν νεοφιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, "δεξιές" ή "αριστερές". Γι' αυτό και τα μέτρα που πάρθηκαν και παίρνονται σε Αμερική και ΕΕ στοχεύουν να αντιμετωπίσουν την κρίση προς όφελος συνολικά των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Η απόκρυψη του πραγματικού χαρακτήρα της ΕΕ στοχεύει στην παραπέρα εδραίωσή της, στην ενίσχυση του καπιταλιστικού συστήματος. Ετσι εξηγείται και η "τρικυμία" που υπάρχει στην τοποθέτηση της "Αυτόνομης Παρέμβασης", που από τη μια δίνει συμβουλές στα συνδικάτα της Ευρώπης να αναλύσουν σωστά την κατάσταση και από την άλλη διαφωνεί - υποτίθεται - με τη διατύπωση της διακήρυξης ότι η κρίση οφείλεται σε "εσφαλμένη διάγνωση".

Η ριζική αλλαγή της πορείας στην Ευρώπη που επικαλούνται από κοινού η διακήρυξη, η ηγεσία της ΓΣΕΕ και η "Αυτόνομη Παρέμβαση" είναι ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, που προσπαθεί να δώσει ανάσα σε ένα σύστημα που σαπίζει. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση") κινείται στη λογική της διαχείρισης. Από αυτή τη σκοπιά είναι επόμενο να θέτει στο επίκεντρο των στόχων της την "ανταγωνιστικότητα", την "αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής", τον "κοινωνικό διάλογο", την ανάπτυξη.

Η γραμμή που προτείνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ οδηγεί στο συμβιβασμό, τη μοιρολατρία, την ενσωμάτωση. Είναι γραμμή του κεφαλαίου και όχι των εργατών. Για να δυναμώσει η αποτελεσματικότητα του αγώνα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, ένας δρόμος υπάρχει: Της αταλάντευτης γραμμής ρήξης - σύγκρουσης που προτείνει το ΠΑΜΕ. Της συσπείρωσης δυνάμεων στους αγώνες, με πλαίσιο πάλης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ