Πέμπτη 6 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα για τη διόρθωση των «ανισορροπιών»

«Μακροοικονομικές ανισορροπίες» σε Γαλλία, Ιταλία και σειρά άλλων κρατών εντοπίζει η Κομισιόν μέσω της έκθεσης που δημοσιοποίησε χτες και η οποία αποτελεί πτυχή της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη και τις κυβερνήσεις της λυκοσυμμαχίας. Ταυτόχρονα διαφαίνονται και οι συμβιβασμοί σε σχέση με τα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, γύρω από τα οποία το προηγούμενο διάστημα είχαν εκδηλωθεί ανταγωνισμοί τόσο στους κόλπους της ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ. «Υπερβολικές» χαρακτηρίζονται οι ανισορροπίες σε Ιταλία, Κροατία και Σλοβενία, ενώ με βάση το χρονοδιάγραμμα οι κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν θα αποφασιστούν τον Ιούνη.

Η Γαλλία εκτιμάται ότι θα «χάσει» το στόχο για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, όσο και τους στόχους της «διαρθρωτικής προσαρμογής». Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται στην έκθεση ότι «προς το παρόν υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις βελτίωσης (...) οι μισθοί εξελίσσονται σύμφωνα με την παραγωγικότητα αλλά το κόστος εργασίας παραμένει υψηλό και κοστίζει στα περιθώρια κερδοφορίας των επιχειρήσεων».

«Ανισορροπία» χαρακτηρίζεται και το υψηλό πλεόνασμα στο ισοζύγιο συναλλαγών της Γερμανίας. Ταυτόχρονα ωστόσο σημειώνεται ότι μειώνεται μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης και ότι «αναμένεται σταδιακή διόρθωση μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς θα αυξάνεται η συνεισφορά της εγχώριας ζήτησης στην ανάπτυξη της Γερμανίας». Να σημειωθεί ότι άλλες κυβερνήσεις και τμήματα του κεφαλαίου έχουν κατά καιρούς «εγκαλέσει» την κυβέρνηση της Γερμανίας για τις χαμηλές εισαγωγές από άλλες χώρες (ευρωπαϊκός νότος κ.λπ.), γεγονός στο οποίο αποδίδουν τη διαμόρφωση του υψηλού πλεονάσματος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ξεπερνά επί σειρά ετών το 6% του παραγόμενου ΑΕΠ.

Στην Ιταλία εντοπίζουν το ιδιαίτερα υψηλό κρατικό χρέος και την «αδύναμη εξωτερική ανταγωνιστικότητα». Σημειώνουν ότι τα προβλήματα πηγάζουν από την «παρατεταμένη αναιμική ανάπτυξη της παραγωγικότητας». Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται «αποφασιστική δράση, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου και του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία εντοπισμού «μακροοικονομικών ανισορροπιών» δεν προβλέπεται για κράτη που υπάγονται σε μηχανισμούς χρηματοδοτικής στήριξης και μνημόνια (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ