Σάββατο 12 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Τηλεόραση
«Μάχες» για τη γη και τη ζωή

Ο Γκρέγκορι Πεκ και η Τζιν Σίμονς στην ταινία «Ματωμένοι Ορίζοντες»
Ο Γκρέγκορι Πεκ και η Τζιν Σίμονς στην ταινία «Ματωμένοι Ορίζοντες»
Ταινίες χαρακτήρων είναι αυτές που κυριαρχούν για το Σάββατο το βράδυ. Από την Αγρια Δύση και τα προβλήματα των κατοίκων της, τη Γαλλία του Μεσαίωνα έως και στη σύγχρονη Αμερική με τις θανατικές καταδίκες μάς μεταφέρουν τα σαββατιάτικα φιλμ.

«Ματωμένοι ορίζοντες», σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ.

Στη διψασμένη γη του Γουέστ το νερό είναι ίσως πιο πολύτιμο κι από το χρυσάφι, ιδίως για τους μεγαλοκτηματίες, που θέλουν να ποτίζουν τα χωράφια και τα κοπάδια τους. Ο Τζέιμς Μακ Κέι, ένας πρώην ναυτικός από τη Βαλτιμόρη, φτάνει στη δυτική πολιτεία του Σαν Ραφαέλ για να παντρευτεί την Πατ Τέριλ, κόρη του δημάρχου. Ο δήμαρχος μαζί με τον κυριότερο εχθρό του Ρούφους Χάνασι θέλουν να αποκτήσουν ένα κομμάτι γης για το νερό που υπάρχει εκεί, το οποίο ανήκει στην Τζούλι Μάραγκον, δασκάλα της περιοχής και καλύτερη φίλη της Πατ, η οποία αρνείται να το πουλήσει. Οι ευγενικοί τρόποι και το ωραίο ντύσιμο του Μακ Κέι προκαλούν την περιφρόνηση του Στιβ, επιστάτη του δημάρχου, που είναι ερωτευμένος με την Πατ. Ο Μακ Κέι ενδιαφέρεται για την Τζούλι κι εκείνη δέχεται να πουλήσει τη γη σ' αυτόν, με αποτέλεσμα να διαπληκτιστεί με την Πατ. Ο Ρούφους Χάνασι απαγάγει την Τζούλι και στήνει παγίδα στο δήμαρχο. Τότε ο Μακ Κέι αποφασίζει να κυνηγήσει τον Ρούφους και να σώσει την Τζούλι. Πρωταγωνιστούν: Γκρέγκορι Πεκ, Τζιν Σίμονς, Τσάρλτον Ιστον, Κάρολ Μπέικερ, Μπερλ Αϊβς κ.ά.(ΝΕΤ, 15.15).

«Ιωάννα της Λωραίνης - Οι φυλακές», σε σκηνοθεσία Ζακ Ριβέτ.

Η Ζαν Ντ'Αρκ αποφυλακίζεται και στη συνέχεια πωλείται σε έναν Αγγλο, ο οποίος ασχημονεί επάνω της, λίγο πριν την απόφαση της Εκκλησίας να οδηγηθεί στην πυρά... Το δεύτερο μέρος της τεράστιας σε διάρκεια ταινίας του Ζακ Ριβέτ, η οποία όμως δεν είναι αντάξια των προσδοκιών του κοινού. Ομως η Σαντρίν Μπονέρ, που διαδέχεται σε ένα ρόλο ταμπού τα ιερά τέρατα του κινηματογράφου Μαρία Φαλκονέτι και Ινγκριντ Μπέργκμαν, είναι καταπληκτική καθώς ενσαρκώνει την ηρωίδα με έναν τρόπο που μοιάζει σημερινή και απίστευτα οικεία σε όλους. Πρωταγωνιστούν: Σαντρίν Μπονέρ, Ζαν - Λουί Ρισάρ, Αντρέ Μαρκόν, Μαρσέλ Μποζονέ, κ.ά. (ΝΕΤ. 00.15).

«Θα ζήσω», σε σκηνοθεσία Τιμ Ρόμπινς.

Επειτα από έξι χρόνια στην πτέρυγα των μελλοθάνατων, ο Μάθιου Πόνσελετ, ο οποίος έχει καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για το βιασμό και φόνο ενός νεαρού ζευγαριού, γράφει σ' ένα μοναστήρι ζητώντας πνευματική βοήθεια. Η αδελφή Ελεν Πρεζάν δέχεται να του προσφέρει ηθική συμπαράσταση και να τον βοηθήσει να μαλακώσει το μίσος του ενάντια στην κοινωνία, ώστε να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Μια δυνατή ταινία, που αποτελεί και τη δεύτερη σκηνοθετική δουλιά του Τιμ Ρόμπινς, ο οποίος εκτός από ηθοποιός είναι και ένας αξιόλογος σκηνοθέτης, με θέση, αντίληψη και κριτική ματιά. Η ταινία δεν είναι η πρώτη πάνω στο θέμα της θανατικής καταδίκης, ωστόσο παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική και μας δίνει και μία άλλη πλευρά του Χόλιγουντ. Στην ταινία η Σούζαν Σαράντον πήρε Οσκαρ ερμηνείας για το ρόλο της καλόγριας. Πρωταγωνιστούν: Σον Πεν, Σούζαν Σαράντον, Ρόμπερτ Πρόσκι, Ρέιμοντ Τζ. Μπάρι (MEGA, 00.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ