Παρασκευή 7 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υγεία του λαού και το περιβάλλον θυσία για τα κέρδη των μονοπωλίων

Επιστολή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στον επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης ενάντια στην απελευθέρωση των «μεταλλαγμένων»

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας και Μπάμπης Αγγουράκης, με επιστολή τους προς τον επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Dacian Ciolo, καταγγέλλουν την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, που πάρθηκε υπό την προεδρία της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή, εμπορία και καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στα κράτη - μέλη της ΕΕ, με επικίνδυνες συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ επισήμαναν τα εξής:

«Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της 3/3/2014, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την παραγωγή, εμπορία και καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία παρουσίασε την πρόταση στο Συμβούλιο, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των μονοπωλίων, που παρέμενε στάσιμη, κάτω από την πίεση που ασκούσαν αγροτικοί σύλλογοι και γενικότερα το λαϊκό κίνημα.

Πρόκειται για τροποποίηση προς όφελος των μονοπωλίων της ήδη προβληματικής πρότασης Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε παρουσιάσει από το 2010 (COM (2010) 375 τελικό), με την οποία τροποποιεί την οδηγία 2001/18/ΕΚ για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς στην ΕΕ. Η πρόταση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο, ανοίγει το δρόμο για διαπραγματεύσεις μεταξύ του κάθε κράτους - μέλους της ΕΕ με τα πολυεθνικά μονοπώλια των μεταλλαγμένων, για να επιτραπεί η καλλιέργεια ΓΤΟ, στο σύνολο ή σε τμήματα της καλλιεργήσιμης επιφάνειας της επικράτειάς τους.

Η εισαγωγή ΓΤΟ θα επεκταθεί σε κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν επιθυμούν την καλλιέργειά τους για να μην περάσουν στη διατροφική αλυσίδα και το περιβάλλον, προκαλώντας ανυπολόγιστες συνέπειες. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι αμείλικτη, επιβάλλει την ελεύθερη κυκλοφορία και προϊόντων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με οδυνηρές συνέπειες στην υγεία του λαού και στο περιβάλλον, για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Με το σημερινό νομικό καθεστώς στην ΕΕ τα κράτη - μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν ή να περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία στην επικράτειά τους γενετικά τροποποιημένων σπόρων και φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, ως προϊόντων ή εντός προϊόντων, και των προϊόντων συγκομιδής τους.

Είχαν όμως δυνατότητα να απαγορεύουν την καλλιέργειά τους στην επικράτειά τους, προσφεύγοντας στη ρήτρα διασφάλισης της οδηγίας 2001/18 ή σε μέτρα έκτακτης ανάγκης με βάση τον κανονισμό (ΕΚ) 1829/2003, σε περίπτωση που έχουν σοβαρούς λόγους να θεωρούν ότι το εγκεκριμένο γενετικά τροποποιημένο προϊόν είναι πιθανό να συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον. Με τη μεθόδευση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος η δυνατότητα αυτή των κρατών - μελών είναι υπό κατάργηση, ώστε οι ΓΤΟ να παράγονται και να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς.

Η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη της απελευθερώνουν ουσιαστικά την παραγωγή, εμπορία και ελεύθερη κυκλοφορία των ΓΤΟ, θυσιάζουν την υγεία των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος για να υπηρετήσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Ερωτάται η Επιτροπή πώς τοποθετείται στην πρόταση των μαζικών και επιστημονικών φορέων του αγροτικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, για το δικαίωμα επιλογής στην απαγόρευση καλλιέργειας ΓΤΟ στα κράτη - μέλη της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ