Κυριακή 13 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Επιχείρηση υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει το «εκπαιδευτικό Μάαστριχτ» με τη δήθεν ανωτατοποίηση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) μοιραία οδηγούσε στη σύγκρουση. Από τότε που ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την απόφαση για την «ανωτατοποίηση», η κυβέρνηση επιχείρησε να βάλει σφήνα μεταξύ των ανώτατων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων, για να πετύχει με το «διαίρει και βασίλευε» την επιβολή της πολιτικής της.

Η παραίτηση του πρύτανη και του αντιπρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την περασμένη Δευτέρα, ήταν το έναυσμα για ανάλογες εξελίξεις σε όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια της χώρας. Η ερχόμενη βδομάδα είναι πολύ κρίσιμη, καθώς είναι σοβαρό το ενδεχόμενο, η πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει «λουκέτο» για όλα τα ιδρύματα.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ανεξαρτήτως των όποιων επιμέρους αλλαγών προωθεί, αποτελεί μια βασική απαίτηση του κεφαλαίου και στοχεύει στη δημιουργία μιας μάζας φτηνού, μισοκαταρτισμένου εργατικού δυναμικού και μιας μικρής ελίτ πραγματικών επιστημόνων. Αυτό γίνεται με τη διάσπαση των σπουδών σε μικρής διάρκειας προπτυχιακές σπουδές, που θα αντιστοιχούν σε μια μέσου τύπου επαγγελματική εκπαίδευση, υποταγμένη στις άμεσες ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς και τη μετατόπιση σε ένα επόμενο επίπεδο της ουσιαστικής επιστημονικής γνώσης, σε μεταπτυχιακά και το διδακτορικό με υψηλά δίδακτρα, από όπου θα βγαίνει και η μικρότερη σε μέγεθος επιστημονική ελίτ, που απαιτεί σήμερα η καπιταλιστική παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ