Τρίτη 11 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση

Δόθηκε προς «δημόσια διαβούλευση» το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος

Αρον - άρον προωθεί η συγκυβέρνηση την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς χτες δόθηκε στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου προβλέπεται το «σπάσιμο» της ΔΕΗ στα δύο, για τη «διευκόλυνση» της προωθούμενης διαδικασίας. Πρόκειται στην ουσία για την ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και προβλέπει τη σταδιακή παράδοση του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιωτικούς μονοπωλιακούς ομίλους, σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η ευρωενωσιακή πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», η οποία θα «προικοδοτηθεί» με μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της σημερινής ΔΕΗ, αλλά και το 30% της σημερινής πελατειακής βάσης της εταιρείας. Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί προσωρινά ως θυγατρική της μητρικής εταιρείας, ενώ στη συνέχεια θα πουληθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Οπως ορίζει χαρακτηριστικά η παράγραφος 4 του άρθρου 2, η «ΔΕΗ ΑΕ θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της νέας εταιρείας, των οποίων είναι δικαιούχος, σε ενδιαφερόμενα για την απόκτησή τους πρόσωπα, τα οποία θα αναδειχθούν στο πλαίσιο ανοικτού, διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού».

Τα... «ενδιαφερόμενα πρόσωπα», μαζί με τις μετοχές της νέας εταιρείας, θα αποκτήσουν τις μονάδες λιγνιτικής παραγωγής, ΑΗΣ Αμύνταιο Ι&ΙΙ ισχύος 600MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι ισχύος 330 MW και άδεια ηλεκτροπαραγωγής για το σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης, τα ορυχεία Αμυνταίου και Λακκιάς, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι&ΙΙ, Βεύη, οι υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής Πλατανόβρυση ισχύος 116 MW, Θησαυρού ισχύος 384 MW, Αγρας ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ συνολικής ισχύος 334 MW και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου Κομοτηνής ισχύος 485 MW.

Ειδικά για τη μεταβίβαση του 30% των πελατών της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία, το άρθρο 9 του ν/σ απαγορεύει τη λύση των συμβάσεων «μονομερώς, πριν από την παρέλευση τετραμήνου από την ολοκλήρωση της απόσχισης», ενώ επίσης υποχρεώνει τη ΔΕΗ «για χρονικό διάστημα έξι μηνών από την ολοκλήρωση της απόσχισης να απέχει από κάθε μορφής επιθετική εμπορική πρακτική με σκοπό την επαναπροσέλκυση των πελατών» που μεταφέρθηκαν στη νέα εταιρεία. Και για να μην υπάρχει η παραμικρή απώλεια πελατών από τους νέους ιδιοκτήτες της νέας εταιρείας, το ίδιο άρθρο προβλέπει ότι «σε περίπτωση λύσης των μεταβιβαζομένων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, η ΔΕΗ ΑΕ δύναται να αρνηθεί τη σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας με τους συγκεκριμένους πελάτες...». Κατά τ' άλλα, το ν/σ επισημαίνει ότι «δεν θίγεται το προβλεπόμενο στο νόμο και τη σύμβαση δικαίωμα καταγγελίας των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που εισφέρονται στη νέα εταιρεία»...

Πάντως, κατά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ενθαρρύνονται οι «επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και συνακόλουθα η δημιουργία θέσεων εργασίας στον οικείο κλάδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ