Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ - ΗΠΑ
Υπερασπίζοντας την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων

Τα νέα μέτρα και οι συμφωνίες, όπως αυτές για το διεθνές εμπόριο, την Ενέργεια και τη βιομηχανία, που προετοιμάζονται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ και ΗΠΑ για την παραπέρα θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, συνθλίβοντας ταυτόχρονα τους λαούς, ήταν το θέμα της συζήτησης, χτες, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Αφορμή ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ν. Μηταράκη, σχετικά με το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου που έγινε στην Αθήνα στις 27 και 28 Φλεβάρη, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Κυριότερο θέμα που τέθηκε στο συμβούλιο ήταν η Διατλαντική Συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ για την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, δηλαδή την άρση των όποιων εμποδίων στην κίνηση κεφαλαίων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, τονίζοντας ότι σήμερα «στις Βρυξέλλες, για τέταρτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών θα ενημερώσουν τα συνδικάτα, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις καταναλωτικές οργανώσεις, τους επιχειρηματικούς φορείς για την πρόοδο που έχει γίνει σε αυτή τη Συμφωνία». Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων τόνισε ότι «η αρχική δασμολογική προσφορά των ΗΠΑ υπολείπεται σημαντικά της προσφοράς της ΕΕ. Κατέστη, δε, σαφές στις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να βελτιώσουν την προσφορά τους σε ίδιο επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, πριν υπάρξει δεύτερη σχετική ανταλλαγή προσφορών μεταξύ των δύο μερών». Οσον αφορά την προστασία των «γεωγραφικών ενδείξεων», σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής η θέση των ΗΠΑ είναι ότι αναγνωρίζουν μόνο το σύστημα των trademarks, των ονομάτων, δηλαδή, που έχουν κατοχυρωθεί αυτοτελώς ως εταιρικά σήματα».

Θέμα του συμβουλίου ήταν και η Ουκρανία, για το οποίο ο υφυπουργός σημείωσε αναδεικνύοντας το λόγο για τον οποίο έχει ματοκυλιστεί ο λαός της: «Η άρνηση της προηγούμενης κυβέρνησης να υπογράψει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για όσα ακολούθησαν». Ανέφερε ότι ως Προεδρία έχει ζητήσει ενημέρωση από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Αποστόλου, καλύπτοντας πλήρως την πολιτική της ΕΕ που μέσω της ΚΑΠ ξεκληρίζει τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, ανέφερε ότι αιτία που «μια έντονα εξαγωγική χώρα στον αγροτικό χώρο» έγινε «αιμορραγικά εισαγωγική» είναι ότι «όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε, ουσιαστικά, μια εκπτωτική πορεία, όσον αφορά τις διεκδικήσεις και τα αποτελέσματα, που αφορούν ιδιαίτερα τα ελληνικά προϊόντα» και διευκρίνισε: «Εγώ δεν αμφισβητώ ότι γίνεται μια προσπάθεια και ιδιαίτερα σε επίπεδο περιφέρειας»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι η Ελληνική Προεδρία έρχεται να εξασφαλίσει την ελευθερία κίνησης κεφαλαίου, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, κλιμακώνοντας την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορεί, άραγε, αλήθεια, να μπει εμπόδιο στις εισαγωγές» όταν αυτό «δεν επιτρέπεται με βάση τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ; Μπορούν να διασφαλιστούν τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης; Ο πόλεμος μαίνεται. Τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές είναι που καθορίζουν τι προϊόν θα πουληθεί και πώς θα πουληθεί». Ξεκαθάρισε ότι είναι αυταπάτη πως μπορεί από τις «διαπραγματεύσεις ΕΕ - ΗΠΑ να υπάρξουν αμοιβαίες σχέσεις ισότιμες κ.λπ. Μέσα από τις διαπραγματεύσεις θα ισχύει και εδώ η δύναμη του ισχυρού». Επισήμανε ότι αντίστοιχα δεν μπορεί να υπάρξει ισόμετρη ανάπτυξη των χωρών - μελών της ΕΕ ή των περιφερειών, και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, η Ουκρανία τι δείχνει; Μαίνεται ο πόλεμος και οι ανταγωνισμοί, για το ποιος θα ελέγξει πηγές πλούτου, όπως είναι τα ενεργειακά». Κάλεσε σε οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία για να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ