Κυριακή 16 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ενα πρωτάθλημα από εργάτες... για εργάτες

Με πλήθος ομάδων από χώρους δουλειάς, συνδικάτα, σωματειακές επιτροπές, σχολές μαθητείας, θεραπευτικές κοινότητες, λαϊκές επιτροπές, χώρους μεταναστών να δηλώνουν και φέτος συμμετοχή, δείχνοντας την απήχηση που έχει η διοργάνωση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, άνοιξε την περασμένη Κυριακή, 9 Μάρτη, η αυλαία του φετινού Εργατικού Τουρνουά Ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ.

Μια διοργάνωση - θεσμός πλέον για την εργατική τάξη, η οποία έχει κάνει τους αγώνες υπόθεσή της, όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα. Τα μηνύματα στήριξης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ανυπομονησίας για την έναρξη των αγώνων, θέλησης για τη δημιουργία ομάδων, που λάμβανε η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ όλο τον προηγούμενο καιρό, το αποδεικνύουν αυτό.

Σε μια περίοδο όπου ο αθλητισμός έχει καταντήσει πολυτέλεια για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, αφού χρειάζεται να πληρώσουν προκειμένου να αθληθούν, το Πανεργατικό Μέτωπο κάνει πράξη το δικαίωμα στη δωρεάν άθληση. Επίσης, με τις διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις που γίνονται μαζί με το τουρνουά δίνεται το μήνυμα για μια καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και τη ρήξη με το υπάρχον σύστημα, που γεννά και διαιωνίζει τη ναρκω-κουλτούρα, με τη συμμετοχή των παιδιών από τις θεραπευτικές κοινότητες να αποτελεί και πάλι ένα ιδιαίτερο σημείο των αγώνων.

Υπόθεση της εργατικής τάξης

Από τους αγώνες της πρώτης αγωνιστικής στα γήπεδα του Ιλίου και της Ν. Ιωνίας
Από τους αγώνες της πρώτης αγωνιστικής στα γήπεδα του Ιλίου και της Ν. Ιωνίας
Για τα μηνύματα που εκφράζει το Εργατικό Τουρνουά αλλά και την απήχηση που έχει στους εργαζόμενους, στη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα μίλησε στον «Ρ» ο Πόλυς Τάκας, μέλος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ.

«Το Τουρνουά τόσα χρόνια έχει εξελιχθεί σε θεσμό για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και δίνει τη δυνατότητα σήμερα στους εργαζόμενους, στη νεολαία, στους ανέργους, στα μέλη των λαϊκών επιτροπών να ασκήσουν δωρεάν το δικαίωμα στην άθληση αλλά και για την καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο αθλητισμός έχει γίνει απαγορευτικός για το λαό αφού χρειάζεται να πληρώσει για να αθληθεί. Εάν κάποιος σήμερα θελήσει να χρησιμοποιήσει αθλητικές εγκαταστάσεις, ακόμα και δημοτικές, πρέπει να πληρώσει χαράτσι αφού οι περισσότερες έχουν παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ το ίδιο ισχύει και εάν αποφασίσει να εγγραφεί σε κάποιο σωματείο. Οι πολυπληθείς συμμετοχές, οι συνεχώς καινούργιες ομάδες που λαμβάνουν μέρος, η ανυπομονησία μέχρι να αρχίσουν οι αγώνες φανερώνουν την απήχηση που έχει το Τουρνουά στα λαϊκά στρώματα. Επίσης, η διοργάνωση δίνει την ευκαιρία ώστε όσοι συμμετέχουν να έρθουν σε επαφή όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με τις ομάδες εργαζομένων είτε από τον ίδιο κλάδο δουλειάς είτε από διαφορετικούς. Με την παρουσία τους στο Τουρνουά αποκτούν την ευκαιρία να γνωριστούν, να συζητήσουν μεταξύ τους για προβλήματα που τους απασχολούν. Αυτό ισχύει και για τις ομάδες από άλλους χώρους».


Σχετικά με το ότι η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και τη συμμετοχή των ομάδων από τις θεραπευτικές κοινότητες ο Πόλυς Τάκας τονίζει:

«Και φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι αγώνες είναι αφιερωμένοι στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Γι' αυτό και θεωρούμε ιδιαίτερο σημείο του Τουρνουά τη συμμετοχή των ομάδων από τις θεραπευτικές κοινότητες. Από την άλλη η συμμετοχή των παιδιών από τις θεραπευτικές κοινότητες είναι πολύ σημαντική για το Τουρνουά. Τα ίδια τα παιδιά εντάσσουν τη συμμετοχή τους στους αγώνες στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που κάνουν για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Εμείς από την πλευρά μας, ως Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, στην περσινή βράβευση, στην εκδήλωση μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, παρουσιάσαμε και τις θέσεις του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος εναντίον των ναρκωτικών».

Πράξη το δικαίωμα στην άθληση

Από την πλευρά του ο Νίκος Μπεκιάρης, μέλος της Επιτροπής διοργάνωσης του Τουρνουά, που ήταν υπεύθυνος των παιχνιδιών της περασμένης Κυριακής τα οποία διεξήχθησαν στο γήπεδο του Ιλίου, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίνει η συμμετοχή στους εργαζόμενους ώστε να κάνουν πράξη το δικαίωμα στην άθληση.

«Η απήχηση του Τουρνουά είναι μεγάλη, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός πως και φέτος οι εργαζόμενοι περίμεναν με ανυπομονησία την έναρξη των αγώνων. Η δωρεάν συμμετοχή και η παροχή όλων των προϋποθέσεων που παρέχει το ΠΑΜΕ ώστε να γίνει πράξη το δικαίωμα στην άθληση είναι ένα σημαντικό κίνητρο για τις συμμετοχές, αφού σε άλλη θα χρειάζονταν χρήματα. Σημαντικό σημείο είναι και η συμμετοχή των παιδιών από τις θεραπευτικές κοινότητες και το αγκάλιασμα που υπάρχει σε αυτά τα παιδιά από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, που εκτιμούν την προσπάθεια που κάνουν και τα στηρίζουν».

Ο Δημήτρης Κατσιγιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «SOFTEX», που συμμετέχει με ομάδα για τρίτη χρονιά φέτος, τόνισε: «Εμείς από την πλευρά μας συμμετέχουμε για τρίτη χρονιά στηρίζοντας την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να αθληθούν. Το πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία φαίνεται και από το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μας ζητάνε να συμμετέχουν χωρίς να τους αναγκάζει κάποιος. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι βρίσκουν την ευκαιρία να αθληθούν σε δύσκολες συνθήκες, που για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές ούτε ο τρόπος να γίνει αυτό αφού θα χρειαστεί να πληρώσουν. Μάλιστα, θα πρέπει να τονιστεί ότι πολλά παιδιά μετά τον αγώνα πάνε να πιάσουν δουλειά, κάτι που φανερώνει τη θέληση που υπάρχει για συμμετοχή. Παράλληλα με την άθληση, τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίζουν εργαζόμενους από άλλους χώρους, να συζητάνε τα προβλήματά τους».

Για την άμιλλα μεταξύ των εργαζομένων που καλλιεργείται ο Σπύρος, μέλος της ομάδας των εμποροϋπαλλήλων, είπε: «Η διοργάνωση είναι σημαντική γιατί καλλιεργεί και την εργατική άμιλλα μεταξύ των εργαζομένων και των σωματείων. Επίσης, φέρνει διαφορετικούς κλάδους μέσα από την ίδια την εργατική τάξη σε ομογενοποίηση. Σήμερα, έτσι όπως είναι ο αθλητισμός, όπου και να πάει κάποιος χρειάζεται λεφτά, κάτι που επιβαρύνει ιδιαίτερα μια λαϊκή οικογένεια προκειμένου να αθληθούν τα μέλη της και έτσι προτιμούν να κάθονται σπίτι».

Ο Γιάννης Σχοινιάς, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στην «Tasty», που συμμετείχε και αυτό με δική του ομάδα, επισήμανε την ανάγκη τα μηνύματα του Τουρνουά να καθιερωθούν στη συνείδηση της εργατικής τάξης και του λαού.

«Το Τουρνουά βγάζει προς τα έξω μηνύματα που έχουν να κάνουν όχι με την κατάκτηση της νίκης και των επάθλων αλλά με το ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλο το λαό, ότι πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και άμιλλα μεταξύ αυτών που συμμετέχουν, όπως και αντίστοιχα που αφορούν την πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και τη ναρκω-κουλτούρα που πλασάρεται. Αυτά τα μηνύματα είναι που πρέπει να καθιερωθούν στη συνείδηση όλων των εργαζομένων και γενικότερα του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ