Τετάρτη 2 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών σήμερα

Συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. έξω από το «EUROPEAN EXPRESS»

Με 24ωρη απεργία που αρχίζει από σήμερα στις 6 π.μ. και συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί μπροστά στον καταπέλτη του «EUROPEAN EXPRESS», στο λιμάνι του Πειραιά, συνεχίζουν οι ναυτεργάτες τον απεργιακό τους αγώνα, για να υπερασπίσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις, τη δουλειά με Κοινωνική Ασφάλιση και συγκροτημένα δικαιώματα, για πλοία ικανά να προστατεύουν τη ζωή πληρώματος και επιβατών.

Την απόφαση για τη νέα 24ωρη (είχε προηγηθεί 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη) πήρε χτες το μεσημέρι η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, μετά τη διαπραγματευτική συνάντηση που είχε με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για την υπογραφή ΣΣΕ Ακτοπλοΐας.

Οι εκπρόσωποι της εφοπλιστικής Ενωσης αξίωσαν τη «συμβολική» μείωση του μισθού των ναυτεργατών που είναι στην κατηγορία των γενικών υπηρεσιών (καμαρότοι, μάγειροι κ.λπ.). Ωστόσο, αποφασίστηκε σήμερα να γίνει νέα συνάντηση και θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Εκτελεστικής της ΠΝΟ.

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ με ανακοίνωση τονίζουν ότι «η απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ να απορρίψει την πρότασή μας για συνέχιση με νέα 48ωρη απεργία και η απόφαση για 24ωρη απεργία, είναι πίσω από τις διαθέσεις των ναυτεργατών και την ανάγκη να αντισταθούμε στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε από την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές».

Στα καράβια, στο λιμάνι της Πάτρας, απήργησαν Ιταλοί και Ρουμάνοι ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους Ελληνες ναυτεργάτες.

Οι ναυτεργάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την απληρωσιά, ενώ το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή, προβλέπει την κατάργηση των ΣΣΕ στα επιβατηγά - οχηματαγωγά και την αντικατάστασή τους από επιχειρησιακές συμβάσεις, το τέλος στην 10μηνη υποχρεωτική δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Ακόμα, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, τα τουριστικά πλοία θα ταξιδεύουν χωρίς συγκροτημένο και ασφαλισμένο πλήρωμα, χωρίς οργανική σύνθεση, ναυτολόγιο. Δε θα υποχρεώνονται πλέον να δίνουν αναφορά απόπλου, κατάπλου στα λιμεναρχεία, οι πλοίαρχοι θα είναι με «μπλοκάκι» κ.λπ., με ό,τι σημαίνουν αυτά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και το ΝΑΤ. Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση και αυτού του δικαιώματος στην απεργία.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία απαιτούν να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα νομοθετικά εκτρώματα. Καλεί τους ναυτεργάτες να ποδοπατήσουν τη λογική «του δε γίνεται τίποτα» και τη λογική «του μικρότερου κακού» που σέρνουν τους ναυτεργάτες στην αποδοχή του «δουλειά να είναι και όπως να είναι». Καλούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ