Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Στον αστερισμό της μετριότητας...

κινούνται οι λίγες καινούργιες ταινίες... Γι' ακόμα μια φορά τυγχάνει να σώζεται η βδομάδα, χάρη στις επανεκδόσεις... Πρεμιέρα σήμερα για την ταινία επιστημονικής φαντασίας και δράσης «Κάπταιν Αμέρικα 2: Ο στρατιώτης του χειμώνα» (2014) των Αντονι και Τζο Ρούσο. Ταινία επιεικώς, κατά το ήμισυ «μυαλό» και κατά το ήμισυ «μυς», που αποζητά απεγνωσμένα να νοηματοδοτήσει την αφήγηση, στο πλαίσιο ενός κόσμου ψηφιακού και παγκοσμιοποιημένου, για τον άνδρα με το καουτσουκένιο κοστούμι με την αστερόεσσα που αντιμετωπίζει ελέγχους και παντός είδους ασύμμετρες απειλές. Η στρατιωτική οργάνωση SHIELD δέχεται επίθεση από μυστικό εχθρό και ο Στιβ Ρότζερς κατηγορείται για συνενοχή. Υποχρεώνεται να συνασπιστεί με την Black Widow για να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την επίθεση και ποια είναι η ταυτότητα του μυστικού πολεμιστή (ενός ψυχρού σοβιετικού (ακόμα!) δολοφόνου) που αποκαλείται «Στρατιώτης του χειμώνα». Η ταινία που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου παζλ, στέκεται όρθια με τρεμάμενα πόδια και έναν βαρετό πρωταγωνιστή, χωρίς χιούμορ και πάθος. Το αποτέλεσμα σύνηθες, καταιγιστική δράση χωρίς σουσπάνς... Πρεμιέρα απόψε και για το πανάκριβο πολιτικό θρίλερ «Το Ακρωτήρι της βίας» (2013), το βασισμένο στο αγχωτικό μυθιστόρημα «Zουλού» του Κάριλ Φέρεϊ, με σκηνογραφικό φόντο το καυτό θέμα των απεχθών φαντασμάτων του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζερόμ Σαλ, με κάμερα στον ώμο, ατέλειωτα κλισέ, απουσία δραματουργικών συστατικών κυρίως όμως, χωρίς συγκεκριμένη οπτική γωνία προσέγγισης, υποβιβάζει το όλο θέμα σε απλό θρίλερ που μετρά την αποτελεσματικότητά του, με τη βία που κάθε πλάνο εσωκλείει... Πρωταγωνιστούν ο Αμερικανός Φόρεστ Γουίτακερ και ο Αγγλος Ορλάντο Μπλουμ σε ρόλους αστυνομικών που συνεργάζονται ψάχνοντας σε παραγκουπόλεις και πολυτελείς κατοικίες να αποκαλύψουν το δράστη τού μέχρι θανάτου ξυλοδαρμού, ενός μικρού κοριτσιού στο Κέιπ Τάουν.

Στο κεφάλαιο των αξιόλογων επανεκδόσεων ανήκει η εκθαμβωτική οπτικά ταινία του Πολωνού σκηνοθέτη Λεχ Μαζέφσκι, από το ομώνυμο βιβλίο του Μάικλ Φράνσις Γκίμπσον «Ο Μύλος και ο Σταυρός» από τη «New Star». Πρόκειται για την κινηματογραφική απόδοση - με τεχνολογία CG και εφέ 3D - του πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου Πίετερ Μπρύγκελ «Ο Χριστός φέρων τον σταυρό» που κρέμεται στο Μουσείο Ιστορίας Τέχνης της Βιέννης και απεικονίζει τα πάθη του Χριστού στη Φλάνδρα της ωμής ισπανικής κατοχής του 1564, «καλυμμένα» από 500 ανθρώπινες φιγούρες. Στην ταινία, τα πάθη του θεανθρώπου ζωντανεύουν σε πάθη ανθρώπων σε μια εκπληκτική επική ιστορία κουράγιου, αντίστασης και θυσίας. Η ταινία προβάλλεται καθημερινά στο «Αλεξάνδρα» (Καλλιθέα), στις 17.00 μ.μ.

Σημειωτέον ότι συνεχίζεται για 4η βδομάδα η προβολή της κινέζικης σημαντικής ταινίας «Αίσθηση αμαρτίας» (2013) του Ζία Ζανγκ-κε στο «Αστυ», ενώ, σε επανέκδοση προβάλλεται και η κουβανική ταινία «Ο Μυστικός Δείπνος» (1976) του Τομάς Γκουτιέρες Αλέα, η οποία βρίσκεται σε σχέση διαλόγου για την έννοια της ελευθερίας με την ιταλική φανφάρα του Ρομπέρτο Αντό «Ζήτω η ελευθερία!»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ