Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Σε θέση μάχης για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Κριτική από «Οικολόγους», αλλά και στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τα πρόσωπα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με ένα Υπουργικό Συμβούλιο 16 μελών (έναντι 38 στο προηγούμενο) θα ριχτεί στη μάχη για την υπεράσπιση της γαλλικής πλουτοκρατίας ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Τη σύνθεση του νέου σχήματος ανακοίνωσε χτες ο γενικός γραμματέας της Γαλλικής Προεδρίας Πιερ-Ρενέ Λεμάς.

Τις θέσεις τους διατηρούν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Λοράν Φαμπιούς και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Στις αποχωρήσεις συγκαταλέγεται αυτή του Πιερ Μοσκοβισί, που ήταν επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομίας. Τη θέση του καταλαμβάνει ο Αρνό Μοντεμπούρ ως υπουργός Οικονομίας, Παραγωγικής Ανάκαμψης και Ψηφιακού Σχεδιασμού, ενώ ο Μισέλ Σαπέν (μέχρι πρότινος υπουργός Απασχόλησης) αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών (που θα ασχοληθεί ειδικά με την αντιμετώπιση του δημοσίου ελλείμματος). Ιδιαίτερα σχολιάστηκε από τα ΜΜΕ η συμμετοχή στην κυβέρνηση, στο νέο υπουργείο Οικολογίας, Αειφόρου Ανάπτυξης και Ενέργειας της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην συντρόφου και μητέρας των τεσσάρων παιδιών του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που το 2007 ήταν η μεγάλη χαμένη των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές.

Στη νέα κυβέρνηση δε συμμετέχουν καθόλου οι Οικολόγοι (που μετά τις εκλογές του 2012 συμμετείχαν στην κυβέρνηση μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα - PS) που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την πρωθυπουργοποίηση του Βαλς, ήδη από την περασμένη Δευτέρα. Ωστόσο, δε λείπουν και οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση φαίνεται ότι επέκρινε έντονα και ο συμπροεδρεύων της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Ο ανασχηματισμός όμως μπορεί να επηρεάσει τη συνοχή και του PS, καθώς υπάρχουν στελέχη του που χαρακτηρίζουν «πολιτική αυτοκτονία» την πρωθυπουργοποίηση του Βαλς, της αποδίδουν ήδη νέα μείωση της δύναμης του κόμματος («θα τα χάσουμε όλα», λένε χαρακτηριστικά). Ορισμένοι δεν αποκλείουν ακόμα και να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, ενώ επικρίνουν τον Ολάντ και για βιαστικές επιλογές. «Θα μπορούσε να μαζέψει όλη την πολιτική του οικογένεια, να μας συμβουλευτεί, τίποτα δεν τον πίεζε» τονίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ