Κυριακή 6 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πανούργος παπαγάλος

Ο Φίγκαρο κατασκευάζει εργαλεία και από κλαδιά δέντρων
Ο Φίγκαρο κατασκευάζει εργαλεία και από κλαδιά δέντρων
Το κλαμπ των ζώων που χρησιμοποιούν εργαλεία έχει ένα νέο μέλος, έναν παπαγάλο Γκόφιν, που ζει σε πτηνοτροφείο δυτικά της Βιέννης. Οταν οι ερευνητές παρατήρησαν τον Φίγκαρο (έτσι ονομάζεται ο παπαγάλος) να χρησιμοποιεί ένα ραβδί για να φέρει κοντά του ένα βότσαλο, τοποθέτησαν επίτηδες έξω από το κλουβί του ένα κάσιους, αλλά σε τέτοια απόσταση που ήταν αδύνατο να το πιάσει με το ράμφος του. Βλέποντας το βίντεο με τις κινήσεις του Φίγκαρο, διαπίστωσαν ότι το πουλί ξεκόλλησε από το κλουβί του με το ράμφος του ένα πελεκούδι μήκους 7 εκατοστών και το χρησιμοποίησε για να φέρει τον ξηρό καρπό αρκετά κοντά, ώστε να μπορέσει να τον αρπάξει με το ράμφος του μέσα από το μεταλλικό πλέγμα του κλουβιού. Για να το πετύχει χρειάστηκε μια προσπάθεια 25 λεπτών. Δεν επρόκειτο για κάτι τυχαίο. Ο Φίγκαρο επανέλαβε την ίδια στρατηγική 9 από τις 10 φορές που οι επιστήμονες του έδωσαν την ευκαιρία.

Πολλά ζώα χρησιμοποιούν ακατέργαστα εργαλεία για να φτάσουν στην τροφή τους: Οι βίδρες σπάνε τα στρείδια με πέτρες, τα χταπόδια χρησιμοποιούν το κέλυφος από καρύδες ως φορητό καταφύγιο και οι πίθηκοι χρησιμοποιούν πέτρες για να σπάνε το κέλυφος σκληρών καρπών, αλλά λίγα έχουν παρατηρηθεί να φτιάχνουν έστω χονδροειδώς ένα εργαλείο που δεν βρήκαν έτοιμο στη φύση, όπως ο πανούργος παπαγάλος Φίγκαρο. Τα κοράκια της Νέας Καληδονίας επίσης φτιάχνουν απλά εργαλεία, μια δεξιότητα που τους επιτρέπει να εμπλουτίζουν τη διατροφή τους με πρωτεΐνες. Ομως για τους παπαγάλους Γκόφιν δε φαίνεται να υπάρχει κάποια περιβαλλοντική πίεση προσαρμογής για να χρησιμοποιούν εργαλεία και η ικανότητά τους να το κάνουν ίσως είναι δείγμα στοιχειώδους γενικής νοημοσύνης, παρά εξειδικευμένη προσαρμογή.

Εχοντας αποσπάσει ένα πελεκούδι από το ξύλινο πλαίσιο του κλουβιού του, ο παπαγάλος Φίγκαρο το χρησιμοποιεί για να φέρει κοντά του ένα κάσιους
Εχοντας αποσπάσει ένα πελεκούδι από το ξύλινο πλαίσιο του κλουβιού του, ο παπαγάλος Φίγκαρο το χρησιμοποιεί για να φέρει κοντά του ένα κάσιους
Ομως είναι όλοι οι παπαγάλοι Γκόφιν το ίδιο ικανοί ή ο Φίγκαρο αποτελεί εξαίρεση; Αν και τα άλλα ζώα του είδους του στο ίδιο κλουβί δεν κατάφεραν να αντιγράψουν την τεχνική του, σε άλλες περιπτώσεις έδειξαν μεγαλύτερη ικανότητα να ανταποκρίνονται σε τεστ αντίληψης. Είναι φανερό ότι δεν έχει μόνο το ανθρώπινο είδος την ικανότητα να κατασκευάζει εργαλεία, αλλά είναι και προφανές ότι δεν αρκεί αυτή η ικανότητα για την ανάπτυξη πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ