Σάββατο 12 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Καταστροφή για τους μικρούς αγρότες η νέα ΚΑΠ

Να αποκρύψει τις τραγικές συνέπειες που θα έχει σε βάρος της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ επιχείρησε προχτές το βράδυ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρης, ενημερώνοντας για τα νέα μέτρα τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο υπουργός παρουσίασε τη νέα ΚΑΠ με βαρύγδουπες φράσεις όπως «σταθερή χρηματοδότηση για την περίοδο 2014-2020 ύψους 19,6 δισεκατομμυρίων ευρώ», αποκρύβοντας την ίδια ώρα ότι οι επιδοτήσεις προς τους αγρότες μειώθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ προς όφελος των μεγάλων αλλάζουν και οι προϋποθέσεις για την καταβολή τους.

Οσον αφορά τα βοσκοτόπια, εκεί φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι μικροί αγρότες πάνε για ξεπάστρεμα. Σε φυλλάδιο που μοίρασε ο υπουργός στα μέλη της Επιτροπής, γίνεται λόγος «για άμεσες ενισχύσεις σε 51 εκατ. στρέμματα καλλιεργούμενες εκτάσεις και βοσκοτόπια». Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα 40 εκατ. στρέμματα είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και 32 περίπου εκατ στρέμματα είναι τα βοσκοτόπια! Που σημαίνει ότι ή οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα μειωθούν ή οι βοσκότοποι ή και τα δυο, σε βάρος των μικρών αγροτοκτηνοτρόφων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε σαφές ότι «τη νέα ΚΑΠ σε γενικές γραμμές την ξέρουμε και ξέρουμε τι αποφάσισε. Ξέρουμε και τις επιπτώσεις γιατί έχει στόχο την επιχειρηματικότητα - ανταγωνιστικότητα, είναι ενταγμένη στη στρατηγική "Ευρώπη 2020". Αυτό σημαίνει μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Εάν λάβουμε υπόψη και τα διαρθρωτικά προβλήματα, σημαίνει ότι με τη νέα ΚΑΠ μικρές εκμεταλλεύσεις, που είναι το υψηλότερο ποσοστό, θα καταστραφούν».

«Το ΚΚΕ - πρόσθεσε - έχει σταθερά μια άποψη, ότι αγροτική ανάπτυξη θα έχουμε σε όφελος του λαού εκτός της ΕΕ, εκτός δεσμεύσεων και εκτός περιορισμών. Αυτό είναι γνωστό και βεβαίως με άλλον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και κυρίως με την εθελοντική ενοποίηση μικρο-ιδιοκτησιών, παραγωγικών συνεταιρισμών, κοινές καλλιεργητικές φροντίδες, που εκεί τη μικρή ιδιοκτησία την κάνεις μεγάλη, αυξάνεις την παραγωγικότητα και παράγεις φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα. Βεβαίως, μέσα σε αυτά τα πλαίσια δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι η χαντζάρα της ΕΕ».

Οσον αφορά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή αποτυπώθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο από το βουλευτή του Ν. Συρμαλένιο:«Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι προφανώς η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ένα εργαλείο που αν το αξιοποιήσει η χώρα μας σωστά, θα δώσει σημαντική ώθηση σε αυτό που λέμε παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ