Κυριακή 13 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο στις αγορές

Η συγκυβέρνηση διαφημίζει ότι οι εξελίξεις σηματοδοτούν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης από τις αγορές: «Τώρα η εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας επισφραγίστηκε από τον πιο αντικειμενικό κριτή: Τις ίδιες τις αγορές», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Από την ίδια τη λειτουργία των αγορών και των προσδοκιών τους προκύπτει ανάγλυφα το γεγονός ότι η «ψήφος εμπιστοσύνης» στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα αφορά τη βεβαιότητα για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και στη φάση της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών. Σε πρώτο πλάνο ξεπροβάλλουν τα διαρθρωτικού χαρακτήρα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία αποσκοπούν στην ενίσχυση και θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Το «νέο αναπτυξιακό πρότυπο προσανατολισμένο στην εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα», η «αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας» τόσο της χώρας όσο και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη περίοδο.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, παίζοντας στο ίδιο ακριβώς γήπεδο και με τον ίδιο «κριτή», δηλαδή τις «αγορές», σημειώνει πως η «έξοδος στις αγορές αφορά εξαιρετικά μικρό ποσό σε σχέση με τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του υπέρογκου δημόσιου χρέους, η διάρκεια των ομολόγων δεν θα είναι δεκαετής, αλλά πολύ μικρότερη και η έκδοση θα γίνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και όχι με ανοιχτή διαδικασία στις αγορές και με επιτόκιο, ονομαστικό και πραγματικό, "τσουχτερό" σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγορεύει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως το «μόνο θεσμό που μπορεί εύκολα να παρέμβει στη διαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους», αλλά με ...«ριζική αλλαγή στην πολιτική της» (!).

Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στο κατά πόσο τα «πλεονάσματα» θα είναι «αποτελεσματικά» και «βιώσιμα», δηλαδή στο αν θα είναι μόνιμα και στο κατά πόσο θα είναι αρκετά για τις ανάγκες των μονοπωλίων. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στην επιδίωξη να αποδεσμευτεί μέρος των κεφαλαίων που σήμερα κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, προκειμένου να διοχετευτεί στα ντόπια μονοπώλια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για βήμα ανώφελο για την οικονομία που γίνεται ενόψει εκλογών ώστε να ωφεληθεί η ΝΔ. Κάνει δε κριτική στην κυβέρνηση ότι με τη δοκιμή τώρα για έξοδο στις αγορές υπονομεύει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης για αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο επίσης αυξάνεται με το δανεισμό. Είναι σαφές ότι δεν διαφωνεί με την ανάγκη εξόδου στις αγορές, θεωρεί ότι χρειάζεται πρώτα η αναδιάρθρωση του χρέους, προβάλλοντας την άποψη ότι έτσι θα μεγαλώνει η ρευστότητα στους επιχειρηματίες για επενδύσεις. Αυτή τη θέση του ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να την επενδύσει με το επιχείρημα ότι με τους όρους που αυτός υποστηρίζει η έξοδος στις αγορές θα είναι «κοινωνικά δίκαιη». Συσκοτίζοντας έτσι το ότι ο δανεισμός από τις αγορές, από τις τράπεζες ή άλλα ιδρύματα - που δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα - είτε τώρα είτε αργότερα σημαίνει αντικειμενικά επιπλέον βάρη που θα κληθούν να πληρώσουν άμεσα ή μακροπρόθεσμα οι εργαζόμενοι.

Γίνεται λοιπόν καθαρό ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιστρέψει στο ελάχιστο έστω την κατάσταση και να ανακουφίσει το λαό γιατί κινείται στην ίδια κατεύθυνση ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τελευταία, εγκατέλειψε και την προπαγανδιστική αιχμή κατάργησης των μέτρων των μνημονίων, λέγοντας ότι δεν μπορούν να καταργηθούν μεμιάς οι 400 εφαρμοστικοί νόμοι ή ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει μια κυβέρνηση της αριστεράς φιλολαϊκούς νόμους προετοιμάζοντας τους εργαζόμενους να μην έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η γραμμή του είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ