Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Προγράμματα για ιδιωτικές επενδύσεις σε κρίσιμους κλάδους

Η κυβέρνηση διευκολύνει τη διείσδυση επιχειρήσεων σε Ενέργεια και Μεταφορές

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ογδόντα προγράμματα για την προσέλκυση ιδιωτών και ξένων επενδυτών σε μια σειρά κλάδους ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, καθώς επεκτείνονται και βαθαίνουν ραγδαία οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής σε όλη τη χώρα. Τα προγράμματα αφορούν συγκεκριμένα οκτώ βιομηχανίες που μέχρι σήμερα παραμένουν κρατικές σε κλάδους στρατηγικής σημασίας και συγκεκριμένα: πετρέλαιο, υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια, αποθήκευση και διανομή φυσικού αερίου, ηλιακή ενέργεια, άνθρακας, σιδηρόδρομοι και λιμάνια. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα προγράμματα «θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή κεφαλαίων σε πεδία όπως οι υποδομές (σ.σ. που συνδέονται με τους παραπάνω κλάδους) για να προωθηθεί ο θεμιτός ανταγωνισμός».

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινωθούν αντίστοιχα προγράμματα και για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, το νερό, τα αεροδρόμια.

Στην πρόσφατη ετήσια συνεδρίαση της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης, ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ είχε τονίσει ότι βασικός στόχος είναι να δοθεί αποφασιστικός ρόλος στις αγορές.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας εμφανίζουν τους τελευταίους μήνες μικρή υποχώρηση, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθησυχάζοντας όσους επιχειρηματίες σπεύδουν τα τελευταία χρόνια να εναποθέσουν υψηλές προσδοκίες και κεφάλαια στην κινεζική αγορά. Φυσικά, η συνέχιση της καπιταλιστικής κρίσης στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου γεννά ανησυχία και στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που δεν μπορεί να μένει ανεπηρέαστη μέσα σε συνθήκες διεθνοποιημένης οικονομίας και αλληλεξάρτησης των διαφόρων ιμπεριαλιστικών χωρών και κέντρων. Μέσα σε συνθήκες αντιθέσεων και ανακατατάξεων που επιταχύνει και η κρίση, η Κίνα επιδιώκει να προσελκύσει κεφάλαια που θα αναβαθμίσουν τη θέση της στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, αλλά και να ενισχύσει τα δικά της αναδυόμενα μονοπώλια.

Η «προσέλκυση» επενδυτών σε κλάδους στρατηγικής σημασίας θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο τη λεηλασία του λαϊκού πλούτου από τα μονοπώλια και φανερώνει όλο και πιο ανάγλυφα τις τραγικές για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες συνέπειες που έχει η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ