Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Προς «τύπωμα» χρήματος;

Εντονη ανησυχία προκαλεί σε μερίδες των ευρωπαϊκών ελίτ η παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού που παρατηρείται στο σύνολο της ΕΕ και στην Ευρωζώνη, κάνοντας τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι να επαναφέρει με χθεσινές δηλώσεις του, το ενδεχόμενο χρήσης «αντισυμβατικών μέσων» από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ολλανδική Κεντρική Τράπεζα, υπενθύμισε παλιότερη δήλωση της διοίκησης της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία υπάρχει ομόφωνη δέσμευση να χρησιμοποιηθούν «...τόσο τα συμβατικά όσο και τα μη συμβατικά εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού».

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, ακόμη και την επιβολή αρνητικών επιτοκίων, ή την εκτύπωση χρήματος για την εκτέλεση ενός ευρέος προγράμματος αγοράς τίτλων. Ο Μ. Ντράγκι, επίσης, χαρακτήρισε «απειλή για την ανάκαμψη» της Ευρωζώνης την περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενδεχόμενο που όπως είπε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ