Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ»
Ψευδεπίγραφα τίτλος και στόχοι...

Στην ένταση του ρυθμού συγκέντρωσης κλάδων της οικονομίας από τα μονοπώλια στοχεύουν οι υποκριτικές διακηρύξεις της ΕΕ περί δήθεν ενίσχυσης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ, οι οποίες «ακούστηκαν» για πολλοστή φορά κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών για τη λεγόμενη «Πολιτική Συνοχής», που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Στο Συμβούλιο συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνικών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, ενώ οι προβληματισμοί περιστράφηκαν γύρω από τον αποδοτικότερο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις εκείνες που υποκριτικά η ΕΕ αποκαλεί «μικρομεσαίες». Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο 2014 - 2020 διπλασιάζονται τα κονδύλια για τις «ΜΜΕ», - από 70 δισ. κατά την περίοδο 2007 - 2013 σε 140 δισ. ευρώ - ενώ παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω επέκταση της ευρωενωσίτικης «επιχειρηματικότητας» σε νέες αγορές.

Το άτυπο Συμβούλιο ασχολήθηκε και με το ζήτημα της αστικής ανάπτυξης, με δεδομένη τη μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση σε αυτές τις περιοχές, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια, και του γεγονότος ότι πάνω από το 50% των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής θα διοχετευθεί με τη μία ή την άλλη μορφή, σε αστικές περιοχές.

Τις εργασίες του Συμβουλίου ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και του Επιτρόπου J. Hahn αρμόδιου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, με τον Ελληνα υπουργό για μια ακόμη φορά να επαίρεται για το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων χωρών της ΕΕ στο ζήτημα της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Επιπλέον, ο Κ. Χατζηδάκης έθεσε ζήτημα κρατικών ενισχύσεων, λέγοντας ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις, «...ενίοτε λειτουργούν εις βάρος αδυνάμων κρατών».

Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδος, είπε ότι οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές ως προς αυτό το ζήτημα, έχουν εκπονηθεί με στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2008 - 2010 «όταν είχαμε μια άλλη Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «...πρέπει να εξετάσουμε, γιατί τώρα συζητείται, και τον λεγόμενο απαλλακτικό κανονισμό και τις επιπτώσεις του ώστε να μην υπονομεύεται από τις Βρυξέλλες, η προσπάθεια των κρατών μελών για ανάπτυξη και ανάκαμψη». Η παραπάνω τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης «φωτογραφίζει» σειρά υποθέσεων «ελληνικού ενδιαφέροντος» που βρίσκονται υπό εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, μέχρι τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα.

Ο J. Hahn, αναφερόμενος στα επίπεδα παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες προς την «πραγματική οικονομία» δήλωσε εκ μέρους της Επιτροπής ότι για «...ορισμένες χώρες δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι με τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα (...) δεν έφτασαν στους τελικούς δικαιούχους τα λεφτά». Πρόσθεσε ότι για όσες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τις απαραίτητες εγγυήσεις για απόκτηση δανείων μελετάται σχέδιο που θα παρουσιαστεί σύντομα, σύμφωνα με το οποίο οι απαιτούμενες εγγυήσεις θα χορηγούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά Ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ