Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Περιοδεία Ομπάμα εν μέσω ισχυρών ανταγωνισμών

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών ΗΠΑ - Νότιας Κορέας
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών ΗΠΑ - Νότιας Κορέας
ΣΕΟΥΛ.-- Αναζητώντας τους συμβιβασμούς που θα προωθήσουν τα σχέδια των αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ βρέθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, φτάνοντας εκεί από την Ιαπωνία, όπου ξεκίνησε την Τρίτη η πολυήμερη περιοδεία του στην περιοχή.

Εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στην Πρόεδρο της χώρας Πάρκερ Γουέν-Χι για το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε πριν μερικές μέρες, ο Μπαράκ Ομπάμα της παρέδωσε την αμερικανική σημαία που κυμάτισε μεσίστια στο Λευκό Οίκο τη μέρα που το πλοίο βυθίστηκε, μία από τις πολλές «επικοινωνιακές» χειρονομίες.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών αξιοποιήθηκε για άλλη μια φορά το λεγόμενο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, ζήτημα που χρησιμοποιείται προσχηματικά για να προωθούνται τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Ο Ομπάμα τόνισε ότι Ουάσιγκτον και Σεούλ «βρίσκονται "στο ίδιο μήκος κύματος" στην άρνησή τους να δεχτούν μια Βόρεια Κορέα με πυρηνικά όπλα», συμπληρώνοντας ότι και «η Κίνα αρχίζει να αναγνωρίζει ότι η Βόρεια Κορέα δεν είναι μόνο μια ενόχληση, αλλά και ένα σημαντικό πρόβλημα για τη δική της ασφάλεια», ενώ προειδοποίησε με νέες κυρώσεις.

Από τη μεριά της, η Πρόεδρος Χι δήλωσε ότι μια νέα πυρηνική δοκιμή από την Πιονγιάνγκ θα «ταράξει» θεμελιακά την ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ασίας και «κάθε προσπάθεια επαναπροσέγγισης των εξαμερών συνομιλιών δε θα είχε νόημα».

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δυο πλευρές, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι με δεδομένη και την «πυρηνική απειλή» της Βόρειας Κορέας «θα επανεξεταστεί» το χρονοδιάγραμμα της μεταβίβασης του επιχειρησιακού ελέγχου (OPCON) των νοτιοκορεατικών δυνάμεων, που ακόμα διατηρούν οι ΗΠΑ σε καιρό πολέμου.

Δύσκολες ισορροπίες

Σήμερα, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα μιλήσει για την πολιτική εμπορίου σε συνάντηση επιχειρηματιών. Η επιτάχυνση των επενδύσεων και επιχειρηματικών σχεδίων είναι άλλωστε ο κύριος στόχος της περιοδείας Ομπάμα, που όπως σημειώνουν οι αναλυτές προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο να «στερεώσει» τη συνεργασία των ΗΠΑ με τους «παραδοσιακούς της συμμάχους» και να επεκτείνει την αμερικανική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ασία, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί η «νέα περίοδος» που επιχειρεί η Ουάσιγκτον στη σχέση της με την Κίνα.

Σήμερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αναχωρήσει για τη Μαλαισία όπου θα μείνει μέχρι τη Δευτέρα, για να κατευθυνθεί στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, τις Φιλιππίνες.

Μεταξύ άλλων, τα ΜΜΕ (διεθνώς και στην Ελλάδα) που φιλοξενούσαν αναλύσεις με αφορμή το ταξίδι Ομπάμα, σημείωναν ότι η Ουάσιγκτον «δεν οφείλει μόνο να εξισορροπήσει την οικονομική εμπορική αλληλεξάρτηση Ουάσιγκτον - Πεκίνου με την εγγύηση της ασφάλειας των υπόλοιπων χωρών, αλλά να λάβει σοβαρά υπόψη τις μεγάλες ανατροπές που θα φέρει η με αμερικανική ευθύνη επιτάχυνση της προσέγγισης Ρωσίας - Κίνας». Και συμπλήρωναν: «Οι επιπτώσεις της εκστρατείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία και τον Ειρηνικό πιστοποιούν νευρικότητα και ανασφάλεια και σε καμιά περίπτωση ηγεμονική αυτοπεποίθηση».

Τηλεφωνική επαφή Χι - Τζινπίνγκ

Την Τετάρτη, η Πρόεδρος της Ν. Κόρεας είχε τηλεφωνική επαφή με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επανέλαβε τη «δέσμευση» της Κίνας στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου ότι θα εργαστεί μαζί με τη ΛΔ Κορέας και ότι ελπίζει πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα δουλέψουν για τη μείωση των εντάσεων.

Τέλος, χτες είχαν συνάντηση στο Πεκίνο ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ με τον ηγέτη της πλειοψηφούσας ομάδας (των Ρεπουμπλικάνων) στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων Ερικ Κάντορ. Ο Κάντορ βρέθηκε στην Κίνα στο πλαίσιο περιοδείας που έκανε αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων σε Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Κίνα.

Ο Κεκιάνγκ σημείωσε ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν περισσότερα κοινά συμφέροντα παρά διαφωνίες.

Ο Κάντορ τόνισε ότι το μέλλον των ΗΠΑ είναι «συνδεδεμένο» με την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και τις όλο και πιο αναπτυσσόμενες σχέσεις των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ