Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Εντονες οι αντιδράσεις μετά την ψήφισή του

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με το νόμο στις αποσκευές της, πηγαίνει στην Πράγα, όπου θα «βαθμολογηθεί» για την εφαρμογή της «Διακήρυξης της Μπολόνια»

Και με το τελευταίο μαζικό συλλαλητήριο (15.5) οι φοιτητές, σπουδαστές και η πανεπιστημιακή κοινότητα έδειξαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους
Και με το τελευταίο μαζικό συλλαλητήριο (15.5) οι φοιτητές, σπουδαστές και η πανεπιστημιακή κοινότητα έδειξαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους
Κλειστά παρέμειναν χτες τα πανεπιστήμια της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ, που υποβαθμίζει το σύνολο της ανώτατης εκπαίδευσης και τα περισσότερα ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα, είτε με απόφαση των Συγκλήτων τους είτε λόγω της απεργίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των ΑΕΙ.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε εσπευσμένα, προκειμένου να παρουσιάσει η κυβέρνηση την πρόοδό της, σχετικά με την προώθηση των αποφάσεων της Μπολόνια, στην επικείμενη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στην Πράγα. Ομως οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι έντονες και οι φορείς της δηλώνουν ότι αυτό το νομοθέτημα θα ακυρωθεί στην πράξη και δε θα επιτρέψουν τη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης, με την υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων.

Ηδη, μετά τις παραιτήσεις στο Πολυτεχνείο Αθήνας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Αριστοτέλειο, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον υπουργό Παιδείας και οι πρυτανικές αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). «Στην ενέργειά μας αυτή, ενέργεια διαμαρτυρίας, ωθούμαστε, επειδή εκτιμούμε ότι το περιεχόμενο του Σχεδίου Νόμου περί "Διάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ρύθμισης Θεμάτων του Τεχνολογικού Τομέα αυτής" θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρας μας», σημειώνουν στο κείμενο της παραίτησής τους ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Ανδρέας Κιντής κι οι δυο αντιπρυτάνεις του ιδρύματος Θεόδωρος Αποστολόπουλος και Γεώργιος Βενιέρης.

Την υποβληθείσα παραίτηση της Πρυτανικής Αρχής του ιδρύματος θα εξετάσει σε συνεδρίασή της και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, που θα συζητήσει παράλληλα και για την παραίτηση του συνόλου των μελών της, καθώς και το ενδεχόμενο «μελλοντικής κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, όπως αναστολή των εξεταστικών περιόδων και μη εγγραφή φοιτητών το Σεπτέμβριο». Επίσης, τις παραιτήσεις τους αποφάσισαν να υποβάλλουν στο υπουργείο Παιδείας κι όλα τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που συνεδρίασε χτες.

Κλειστά παραμένουν, με απόφαση των Συγκλήτων τους, το Πανεπιστήμιο Αθήνας και το Πάντειο, ενώ έκκληση προς την πολιτεία για άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, κάνει η Σύγκλητος της Ακαδημίας Αθηνών, με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης.

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εκφράζουν, επίσης, με κοινή απόφασή τους και επιστολή προς τον πρωθυπουργό οι πρόεδροι των τμημάτων τριών Επιμελητηρίων (Τεχνικού, Γεωτεχνικού και Οικονομικού) και τριών επαγγελματικών Συλλόγων (Ιατρικού, Οδοντιατρικού, Φαρμακευτικού) των Ιωαννίνων, που δηλώνουν ότι σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προστασία της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ, απορρίπτει ως άδικες και υπονομευτικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου τις σχετικές με το εκπαιδευτικό προσωπικό και δηλώνει ότι θα τις καταστήσει ανενεργείς με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με μη συμμετοχή σε διαδικασίες ένταξης και αποχή από διοικητικά καθήκοντα. Η ΟΣΕΠ ΤΕΙ θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο στις 26 Μάη, στο ΤΕΙ Λάρισας, προκειμένου να επεξεργαστεί τη νέα τακτική της Ομοσπονδίας.

Σχετική με την ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν και η χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των σπουδαστών και καθηγητών της ΣΕΛΕΤΕ στο υπουργείο Παιδείας, που διεκδικούν αναβάθμισην των σπουδών και των πτυχίων τους. Ο υφυπουργός, Φ. Πετσάλνικος που δέχτηκε αντιπροσωπεία των διαδηλωτών είπε ότι θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη ΣΕΛΕΤΕ, καθώς αυτή δεν εντάσσεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, το επόμενο διάστημα.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Την απόσυρση του νόμου για την Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ που όπως καταγγέλλει, «αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των θέσεων και αρχών της Μπολόνια», ζητά με νέα της απόφαση η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και παρατείνει την αναστολή των εκπαιδευτικών, διοικητικών κλπ., λειτουργιών του Ιδρύματος μέχρι και αύριο Παρασκευή.

Αναλυτικά, στη χτεσινή της συνεδρίαση εκτός από τα παραπάνω, η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε πως:

«Αποδέχεται τις παραιτήσεις του συνόλου των μελών της, καθώς και την παραίτηση του Πρύτανη, εφόσον η τελευταία κριθεί σκόπιμη, και αναθέτει στην επιτροπή Κοσμητόρων, με τη συμμετοχή φοιτητών - εκπροσώπων της ΦΕΑΠΘ, από κοινού με το Πρυτανικό Συμβούλιο, την κλιμάκωση των παραπέρα ενεργειών.

Καταγγέλλει τις θέσεις που διατυπώνονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε, καθώς και την απαξιωτική στάση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στους Πανεπιστημιακούς δασκάλους και τις εκλεγμένες Πρυτανικές Αρχές.

Δηλώνει ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Υπουργών Παιδείας, αύριο στην Πράγα, δε δεσμεύουν το ΑΠΘ.

Συγκροτεί ειδική επιτροπή νομικών για την εξέταση μέσω δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας του σχεδίου νόμου».

Εξάλλου, αύριο Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσουν η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Θράκης, προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο μεταξύ, κλειστά παραμένουν τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Καβάλας. Στην Καβάλα, καθημερινά πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις των σπουδαστών, ενώ στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχουν αποφασιστεί, την Κυριακή 20 Μάη οι σπουδαστές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και συμβολικό αποκλεισμό του οδικού κόμβου στον Αγιο Σύλλα.

Στη Θεσσαλία

Συνεχίζεται η κατάληψη των σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, που ξεκίνησαν από την περασμένη βδομάδα οι φοιτητές, ενώ οι ΓΣ των Φοιτητικών Συλλόγων αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο της πανελλαδικής απεργίας για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Υπό κατάληψη τελεί και η Κτηνιατρική Σχολή στην Καρδίτσα. Οι φοιτητές της σχολής καταγγέλλουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας των ελλείψεων διδακτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, αλλά και εξοπλισμού. Τα προβλήματα αυτά συζητήθηκαν και σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ