Τετάρτη 7 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Συμφωνίες και σχέδια για επενδύσεις δισεκατομμυρίων

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Το διπλασιασμό της αξίας των εμπορικών συναλλαγών Κίνας - Αφρικής σε 400 δισ. δολάρια έως το τέλος της δεκαετίας, αναπτυξιακά έργα υποδομής και δάνεια σε δεκάδες αφρικανικές χώρες, τη σιδηροδρομική σύνδεση με υπερταχεία όλων των αφρικανικών πρωτευουσών, αλλά και την αποφασιστική συμμετοχή της χώρας στη συγκρότηση της Αφρικανικής Ταξιαρχίας Ταχείας Επέμβασης, που μελετά επί χρόνια η Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) αλλά καθυστερεί μεταξύ άλλων και λόγω δυσεύρετων πόρων, υποσχέθηκε το περασμένο 48ωρο στη διάρκεια ομιλίας του στην έδρα της ΑΕ, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ.

Ο Κεκιάνγκ, που ξεκίνησε την Κυριακή την αφρικανική περιοδεία του για πρώτη φορά μετά την εκλογή του στον πρωθυπουργικό θώκο, τον περασμένο Μάρτη, υπέγραψε ήδη 16 εμπορικές, οικονομικές και επιχειρηματικές συμφωνίες με την πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν, που εξήρε τις καλές διμερείς σχέσεις και μίλησε για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής τους στο μέλλον.

Στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε τη Δευτέρα στην έδρα της ΑΕ ο Κινέζος πρωθυπουργός υποσχέθηκε «ενεργότερο διπλωματικό» ρόλο του Πεκίνου στις προσπάθειες για τερματισμό των καταστροφικών εμφύλιων συγκρούσεων που σπαράσσουν από τον περασμένο Δεκέμβρη το Νότιο Σουδάν, αναγγέλλοντας παράλληλα μεσολαβητική πρωτοβουλία του ειδικού απεσταλμένου της Κίνας για τις Αφρικανικές Υποθέσεις, Ζιονγκ Τζιανχουά, και τη χορήγηση 10 δισ. δολαρίων για τη «στήριξη του Νότιου Σουδάν».

Ο Κεκιάνγκ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα αναλάβει «δυναμικό ρόλο» στη βιομηχανοποίηση της Αφρικής, μεταξύ άλλων και μέσω της χρηματοδότησης υποδομών, όπως κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, οδοποιίας και δημιουργίας μηχανισμών για τον έλεγχο και αποτροπή ασθενειών.

Χτες, ο Κινέζος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον (σπουδαγμένο στην Κίνα) Αιθίοπα Πρόεδρο, Μουλάτου Τεσόμε, διαβεβαιώνοντάς τον για την περαιτέρω βελτίωση των ήδη καλών διμερών σχέσεων. Ο Κεκιάνγκ αναχώρησε χτες βράδυ από την Αντίς Αμπέμπα προκειμένου να συνεχίσει σήμερα την περιοδεία του στη Νιγηρία, όπου θα παραμείνει ένα 48ωρο ως τιμώμενος προσκεκλημένος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στη νιγηριανή πρωτεύουσα Αμπούτζα και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αγκόλα και στην Κένυα.

Αφρικανική περιοδεία και από τον Κέρι

Στην Αγκόλα βρέθηκε το περασμένο 48ωρο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μετά από επίσημες επισκέψεις σε Αιθιοπία, Νότιο Σουδάν, ΛΔ Κονγκό, επισημαίνοντας την ανάπτυξη των διμερών και κυρίως των οικονομικών σχέσεων αλλά και τις επενδύσεις αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων σε υποδομές και σημαντικά κατασκευαστικά έργα στην αφρικανική χώρα.

Μετά από τη συνάντησή του με τον Αγκολέζο Πρόεδρο, Ζοζέ Εδουάρδου Ντος Σάντος, είπε πως η Αγκόλα «θα παίξει μεσολαβητικό ρόλο» με στόχο τον τερματισμό της κρίσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ