Πέμπτη 8 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ
Πλασάρει προγράμματα και ανέργους στις επιχειρήσεις

Στα πρότυπα των εκδηλώσεων που διοργανώνουν τα ιδιωτικά δουλεμπορικά οι «Ευκαιρίες Καριέρας» που γίνονται το Σάββατο

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στα προγράμματα εκμετάλλευσης των ανέργων

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στα προγράμματα εκμετάλλευσης των ανέργων
Με στόχο τη «συστηματική προσέγγιση ανέργων και επιχειρήσεων», και «με έμφαση στις ευκαιρίες καριέρας και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες», ο ΟΑΕΔ διοργανώνει το Σάββατο «Φόρουμ Εργασίας», με τον τίτλο «Ευκαιρίες Καριέρας».

Οπως φαίνεται από το πρόγραμμα και το περιεχόμενο της εκδήλωσης, οι «ευκαιρίες» δεν αφορούν τους ανέργους, για τους οποίους προσφέρονται μόνο προγράμματα κακοπληρωμένης και βραχύχρονης απασχόλησης, αλλά τις επιχειρήσεις, που αναζητούν φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

Στο ενημερωτικό σημείωμα που έχει διαμορφώσει σχετικά με τη διοργάνωση, ο ΟΑΕΔ προτάσσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων «να έρθουν σε άμεση επαφή με αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό διαφόρων ειδικοτήτων και χαρακτηριστικών, ικανό να καλύψει παρούσες και μελλοντικές ανάγκες τους, εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια».

Εκτός από αυτά, οι επιχειρήσεις εξοικονομούν και χρήμα, αφού εξασφαλίζουν μέσα από τα προγράμματα επιδοτήσεις για να προσλάβουν ανέργους. Αλλωστε, η πρωτοβουλία αυτή του ΟΑΕΔ σε τίποτα δε διαφοροποιείται από αντίστοιχες εκδηλώσεις που κάνουν ιδιωτικές εταιρείες «εύρεσης εργασίας», οι οποίες λειτουργούν σαν σύγχρονα δουλεμπορικά.

Ηδη ο ΟΑΕΔ υλοποιεί την τρέχουσα περίοδο επτά προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων, που αφορούν περίπου 35.000 ανέργους, μέσα από τα οποία οι εργοδότες επιδοτούνται για μέρος του μισθού των ανέργων που προσλαμβάνουν ή για τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Σε αυτά προστίθενται τέσσερα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», με «ωφελούμενους» (και όχι εργαζόμενους, σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιεί ο ΟΑΕΔ) σχεδόν 50.000 ανέργους, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη πάρει το δρόμο της επιστροφής στην ανεργία, καθώς το πεντάμηνο του προγράμματος έφτασε στο τέλος του.

Στα ίδια πρότυπα, δηλαδή του μεροκάματου - φιλοδωρήματος και της δουλειάς με ημερομηνία λήξης, ετοιμάζονται τρία νέα προγράμματα, που θα εξασφαλίσουν τις επιχειρήσεις 23.000 πάμφθηνους εργαζόμενους. Τέλος, 12.500 άνεργοι προβλέπεται πως θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης «σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας που πρόκειται να δημιουργήσουν άμεσα νέες θέσεις εργασίας», το οποίο πρόκειται επίσης να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

«Συμβουλές» στους ανέργους

Κατά τα άλλα, στο πλαίσιο του Φόρουμ, θα παρέχονται στους άνεργους συμβουλευτικές υπηρεσίες (!) γύρω από τις τεχνικές αναζήτησης εργασίας, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Λες και το πρόβλημα της ανεργίας, που πλήττει άμεσα σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, οφείλεται στη ...λειψή τους ενημέρωση, ή στην ανικανότητά τους να συμπληρώσουν σωστά ένα βιογραφικό, να πλασάρουν δηλαδή «σωστά» τον εαυτό τους στον υποψήφιο εργοδότη.

Ανάμεσα στα θέματα των ομιλιών που έχουν ανακοινωθεί στο πρόγραμμα του Φόρουμ, περιλαμβάνονται η «συνεργασία του ΟΑΕΔ με τον ιδιωτικό τομέα, μέσω Προγραμμάτων Ενίσχυσης της Απασχόλησης», αλλά και η «αναζήτηση εργασίας στην Ευρώπη», που παραπέμπει στην κινητικότητα, που θέλει να ενισχύσει η ΕΕ, όχι μόνο από χώρα σε χώρα, αλλά και από επάγγελμα σε επάγγελμά, ή και από πόλη σε πόλη μέσα στην ίδια χώρα.

Μάλιστα, στο χώρο θα υπάρχει περίπτερο της υπηρεσίας Eures που θα ενημερώνει σχετικά με τους τρόπους αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό. Συζήτηση προβλέπεται και γύρω από τη δράση «Εγγύηση για τη Νεολαία», που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή και αφορά νέους έως 24 ετών. Ο ΟΑΕΔ μέσα από τη μαθητεία που εφαρμόζει στις Επαγγελματικές του Σχολές, θα είναι ένας από τους «πυλώνες» στην εφαρμογή της «Εγγύησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ