Παρασκευή 9 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΠΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα από τους ανταγωνισμούς

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στη συνάντησή τους αποφάσισαν την υπογραφή Μνημονίου Χειρισμού Κρίσεων. Η υπογραφή θα γίνει κατά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού στην Κύπρο, μετά από την πρόσκληση που απηύθυνε ο Κύπριος ομόλογός του.

Στη διάρκεια της συνάντησης των δύο ΥΕΘΑ, εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα διαδραματιζόμενα στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. «Το τόξο αστάθειας», όπως είπε ο Αβραμόπουλος, «εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία», συμπληρώνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος «ευρισκόμενες γεωγραφικά στο επίκεντρο των εξελίξεων, λόγω της θέσεώς τους, της στρατηγικής τους και της συμμετοχής τους στην ΕΕ, μπορούν πράγματι να διαδραματίσουν ρόλο», εκφράζοντας πόθους γεωπολιτικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης.

Παραπέρα, ο Αβραμόπουλος χαρακτήρισε δύσκολες και πολύπλοκες τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που διεξάγονται στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φλεβάρη, που ουσιαστικά προωθεί λύση τύπου Ανάν. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της και -όπως είπε- οι δύο χώρες βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό στο θέμα αυτό.

Από την πλευρά του, ο Φωκαΐδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης για έναν «έντιμο συμβιβασμό». Παραπέρα, ισχυρίστηκε ότι «οι στρατηγικές συνεργασίες που διαμορφώνουμε και υλοποιούμε με ισχυρές χώρες της περιοχής και με χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, δε θωρακίζουν μόνο την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Υπηρετούν ταυτόχρονα την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια, προωθούν την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης και λειτουργούν εντέλει ως καταλύτης για την προαγωγή της ειρήνης, της περιφερειακής συνεργασίας και της ανάπτυξης. Η προοπτική των υδρογονανθράκων μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία και ως μοχλός για επίλυση προβλημάτων προς όφελος όλων».

Ο Κύπριος συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και μίλησε στους Κύπριους σπουδαστές των Σχολών Ευελπίδων, Ικάρων και Ναυτικών Δοκίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ